Рада захистила учасників АТО законом про амністію

12:36, 07.07.2016

Верховна Рада ухвалила закон про амністію у 2016 році, який поширюється і на учасників антитерористичної операції, які скоїли злочини невеликої тяжкості. Відповідний законопроект №4255 підтримали 247 депутатів, щойно внісши документ у порядок денний.

 

«Проект закону про амністію в 2016 році – це про амністію наших військовослужбовців, які пішли на фронт, інколи не маючи документів, наших «майданівців», в яких документи згоріли в «профспілках», і вони не мали на фронті достатньо документів, щоб зареєструватися, - пояснив перед голосуванням голова Верховної Ради Андрій Парубій. - Щоб не допустити їх переслідування, нам треба цей закон прийняти. Нам треба не займатися демагогією й популізмом, а підтримати наших хлопців, щодо яких правоохоронні органи сьогодні ведуть слідство.»

 

Стаття 2 даного законопроекту, зокрема, передбачає: «Звільнити від відбування покарання у виді позбавлення волі на певний строк та від інших покарань, не пов‘язаних з позбавленням волі, осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, отримали статус учасника бойових дій, обвинувачених, засуджених за вчинення злочинів, що не є особливо тяжкими злочинами проти життя та здоров‘я особи, та не є діяннями, передбаченими ч. 2, 3 та 4 статті 408, статтею 410, ч. 2, 3 та 4 статті 411 Кримінального кодексу».

 

Стаття 6 законопроекту передбачає: «Звільнити від відбування покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців: а) засуджених за злочини невеликої та середньої тяжкості; б) засуджених вперше за тяжкі злочини, якщо вони на день набрання чинності цим законом відбули не менше половини призначеного строку основного покарання».

 

Виконання цього закону покладається на суди. Питання про застосування амністії суд вирішує за ініціативою прокурора, органу або установи виконання покарань, а також за ініціативою обвинуваченого (підсудного) чи засудженого, їхніх захисників чи законних представників.