Луценко і Грицак у Рівному контролювали затримання посадовців прокуратури, СБУ і поліції через бурштин (фото, відео)

02:04, 05.07.2016

Більше 300 оперативників МВС, СБУ та військової прокуратури з різних регіонів України починаючи з понеділка одночасно проводять у Рівненській області 123 обшуки вдома і на роботі в усіх підозрюваних у створенні «бурштинової мафії». Це наймасштабніша спільна спецоперація правоохоронних органів України за всі роки незалежності.

 

Офіційні повідомлення СБУ і Генпрокуратури про таємну спецоперацію з’явилися лише пізно ввечері у понеділок. Генпрокурор Юрій Луценко пубілкував фото обшуків у представників «бурштинової мафії» у Facebookще й у ніч на вівторок.

 

 

«Затримано керівників та учасників організованого угруповання, яке «очолювали» заступник прокурора Рівненської області, підполковник контррозвідки місцевого управління СБУ та два колишніх начальники районних відділів поліції. П’ятий організатор – місцевий мешканець, який контролював роботу бригад копачів бурштину, забезпечував зберігання та накопичення «сонячного каменю», - інформує прес-служба СБУ.

 

За даними спецслужби, зловмисники також підміняли раніше вилучений в ході слідчих дій бурштин на каміння дрібніших фракцій.  Відкрито низку кримінальних проваджень. Затримання та обшуки у фігурантів справи тривають.

 

 

«Це лише початок війни з бурштиновою мафією у погонах», – заявив голова СБУ Василь Грицак під час спільного брифінгу з Генпрокурором Юрієм Луценком.

 

У свою чергу Луценко уточнив, що вже пред’явлені підозри заступнику обласного прокурора Андрію Боровику та підполковнику СБУ. Окрім того, слідчі дії проведені у начальників райвідділів поліції у відставці. Одного з таких екс-начальників довелося переслідувати і затримувати буквально «в полі».

 

 

Поплічниками затриманих також були працівники лісового господарства та органів місцевого самоврядування.

 

«Фактично, це одне із крил «бурштинової мафії», яка контролювала не тільки видобуток, а й дії правоохоронців та місцевого самоврядування», - наголосив Юрій Луценко.

 

За словами Генпрокурора, наразі відбуваються слідчі дії на підприємстві, що займається оцінкою та зберіганням бурштину - «Укртехпостач». За версією слідства, саме тут зберігався бурштин, який учасники організованого злочинного угруповання пізніше підміняли, замінюючи крупну фракцію на меншу, що в рази зменшувало його вартість, і привласнювали собі найбільш дорогі частини бурштину, який вилучався у Волинській, Рівненській та Житомирській областях.

 

 

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков додав на брифінгу, що у заступника прокурора області Андрія Боровика знайшли злитки золота, дорогі годинники (загальна вартість «на око» складає кілька сотень тисяч доларів), гроші, мішки бурштину.

 

 

Аваков каже, що правоохоронці підозрюють у причетності до незаконного видобутку бурштину у Рівненській області 32 людини. І це не лише керівники і працівники прокуратури, СБУ і поліції, але й представники криміналітету.

 

За словами глави МВС, схема складалася з двох частин: контроль над видобутком бурштину, коли «за кожний вихід копачі віддавали дань правоохоронцям і працівникам адміністрації мільйони доларів»;  і маніпуляція із місцем зберігання бурштину.

 

Перший заступник голови Нацполіції Вадим Троян також повідомив про затримання у Києві одного з основних координаторів схеми – кримінального авторитета Миколи Ребешка (на прізвисько «Ушатий»), який «очолював кримінальну структуру, що розподіляла видобуток бурштину між бригадами і приймала гроші».

 

 

Відтак, Генпрокурор Луценко ухвалив рішення про звільнення прокурора Рівненщини Анатолія Ковальчука і планує повністю змінити керівництво прокуратури області. За його словами, новий прокурор має бути не з Рівненщини.

 

«Людина, яка не обтяжена ні корупційними, ні бізнесовими, ні кумівськими, ні навіть подружніми зв’язками із Рівненською областю, - сказав Генпрокурор. - На жаль, ситуація з бурштином склалася така, що ми змушені прислати сюди людину – «термінатора», який зможе зупинити співпрацю бандитів з правоохоронними органами, які наразі відрізняються тільки одним: одні ходять в мундирах, інші – без них.»

 

Луценко також вказав на рівень життя заступника прокурора Боровика, затримання якого у приміщенні прокуратури викликало жваву реакцію перехожих: «Із тієї колекції годинників, які виявили у його помешканні, якщо це справжні, то рівень життя його приблизно такий, як втікачів групи Януковича за кордон».