«Мукачівським стрільцям» з «Правого сектору» загрожує довічне позбавлення волі

12:04, 25.06.2016

Генпрокуратура у п’ятницю завершила досудове розслідування та направила до суду обвинувальний акт щодо чотирьох представників ДУК «Правий сектор», які у липні 2015 року здійснили теракт у Мукачевому.

 

Як повідомляє прес-служба Генпрокуратури, четверо підозрюваних обвинувачуються у тому, що «упродовж 2014 – 2015 років у складі банди вчинили низку особливо тяжких та тяжких злочинів, у тому числі 11.07.2015 - терористичний акт у м. Мукачево, що спричинив загибель людини, та інших злочинів на території Львівської та Закарпатської областей».

 

Слідчі інкримінують дії так званих «мукачівських стрільців» за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених цілою низкою статей Кримінального кодексу: теракт; погроза вбивством; блокування транспортних комунікацій; умисне заподіяння легких та тяжких тілесних ушкоджень працівникам правоохоронних органів; умисне знищення та пошкодження чужого майна шляхом вибуху; придбання, носіння і зберігання вогнепальної зброї, бойових припасів та вибухових пристроїв тощо.

 

У Генпрокуратурі нагадують, що за вчинення особливо тяжких злочинів передбачена кримінальна відповідальність у вигляді довічного ув’язнення та позбавлення волі на строк до 15 років, з конфіскацією майна.

 

Ще п’ятеро підозрюваних «мукачівських стрільців» досі перебувають у розшуку.

 

Утім, спікер "Правого сектору" Артем Скоропадський пізніше прокоментував повідомлення Генпрокуратури. За його словами, щонаймеменше 3-4 бійців "ПС", яких розшукують слідчі у зв'язку з подіями у Мукачевому, вже загинули на фронті. В зоні АТО перебувають і інші розшукувані, каже пан Скоропадський. 

 

Нагадаємо, 11 липня 2015 року у Мукачевому після зустрічі представників "Правого сектора" з депутатом Верховної Ради Михайлом Ланьо сталося збройне зіткнення, у якому також взяли участь правоохоронці.

 

Бійці «ПС» змогли вирватися за межі міста з боєм: зокрема, на трасі фактично знищили блокпост міліції (спаливши три патрульні авто і АЗС), застосувавши автомати, кулемет, встановлений на одній з машин, та гранатомети. Після цього, «мукачівські стрільці» зникли в лісистих передгір’ях Карпат, більшість із них так і не вдалося затримати.

 

За окремими версіями, причиною конфлікту, який призвів до смерті людей та кривавого  скандалу, стали непрості стосунки народних депутатів Михайла Ланьо ("Партія "Відродження") та Віктора Балоги (позафракційний).

 

Михайло Ланьо натякав на причетність Балоги до «Правого сектора» на Закарпатті. Тоді як Балога заявляв, що конфлікт у Мукачевому виник через боротьбу за право покривати контрабанду між представниками «Правого сектора» та його колишнім соратником Ланьо.