Україна відзначає День скорботи і пам'яті жертв війни

12:15, 22.06.2016

Президент Порошенко під час спілкуання з ветеранами.

22 червня 2016 року виповнюється 75 років з початку німецько-радянської війни (напад гітлерівської Німеччини на СРСР). В Україні цей день відзначається як День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни.

 

Пам'ятна дата була встановлена указом Президента України ще в листопаді 2000 року.

 

У середу керівництво держави - Президент Петро Порошенко, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, голова Верховної Ради Андрій Парубій, члени Кабінету міністрів разом із ветеранами Другої світової війни та ветеранами АТО взяли участь у церемонії покладання квітів до могили Невідомого солдата і вшанували пам’ять жертв війни в Україні хвилиною мовчання.

 

Церемонія відбулася у Меморіалі Вічної Слави. Пам’ятна хода на чолі з Президентом Порошенком пройшла Алеєю Полеглих Героїв, де розташовані 34 могили воїнів, що загинули в роки Другої світової війни. Завершив церемонію урочистий марш Роти Почесної Варти Президента України, яка представляє усі роди військ Збройних Сил України.

 

«Трагедія Другої світової війни, розв’язаної гітлерівським та сталінським режимами, опалила українців ще у вересні 1939-го, але з 22 червня 1941 року Україні судилося надовго стати великим полем бою, землею, що фактично спливала людською кров’ю, - зазначив Президент Порошенко у зверненні до українського народу. - У цей скорботний день 75 років тому на нашу землю прийшла війна, що не оминула жодної родини, спричинила незліченні жертви, руїни та спустошення.»

 

За даними Порошенка, тільки у лавах Червоної армії воювали близько 9 млн. вихідців з України, «майже половина з них віддала своє життя за Вітчизну та свободу народів Європи». Президент згадав і внесок у перемогу учасників українського визвольного руху (зокрема, вояків УПА), які «самовіддано боронили свою землю від нацистської навали, реалізовуючи споконвічне прагнення до державної незалежності».

 

Порошенко подякував захисникам України усіх поколінь, зокрема, ветеранам Другої світової війни, чий ратний подвиг «надихає українських військових та добровольців, які сьогодні боронять суверенітет України від агресії Російської Федерації».

 

Загальнонаціональна хвилина мовчання відбулася у середу о 12:00 і була підтримана усіма центральними телеканалами України.