Інтерпол встановлює місцезнаходження Юри Єнакієвського

17:15, 07.06.2016

Ще у квітні Інтерпол змінив статус близького соратника екс-президента Віктора Януковича, одіозного бізнесмена Юрія Іванющенка. Як заявив депутат Сергій Лещенко, раніше у Іванющенка був статус «арешт з метою екстрадиції», а нині – «встановлення місцезнаходження».

 

Сергій Лещенко стверджує, що Іванющенко (відомий у певних колах на прізвисько Юра Єнакієвський) вживав різноманітних заходів, щоб вільно подорожувати світом після того, як його оголосили в міжнародний розшук. І нібито «знайшов спільників у владі», які допомогли йому.

 

За словами народного депутата, Іванющенка зняли з міжнародного розшуку 19 квітня 2016 року на підставі того, що суддя Дніпровського районного суду Києва Микола Чаус «всупереч будь-яким правилам» закрив його справу.

 

«Це не просто ганебно, це бракує слів. Я думаю, коли людям засліплює очі така жага до збагачення, це матиме схожі наслідки, як для пана Іванющенка, так і для його патрона пана Януковича, - обурюється Сергій Лещенко. - Коли йдеться про найбільш одіозних людей режиму Януковича – і ці люди знімаються з міжнародного розшуку тільки тому, що знайшли спільників у нинішній владі, то я думаю, що суспільство дуже швидко перейде межу і це закінчиться дуже драматичними подіями для нової влади».

 

Водночас, директор департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко заперечує, що Юрія Іванющенка зняли з розшуку: «Іванющенко перебуває у міжнародному розшуку Інтерполу з метою встановлення його місцезнаходження, тому що на даний час відсутнє рішення українського суду про затримання цього громадянина».

 

У свою чергу, прес-служба Генпрокуратури повідомляє, що Департамент спеціальних розслідувань Генпрокуратури й надалі проводить досудове розслідування у справі Іванющенка. Розслідування ведеться у кримінальних провадженнях щодо розкрадання коштів Кіотського протоколу у 2012 – 2014 роках.