В Україну повернули з окупації сімох дітей

21:24, 24.07.2024

(facebook.com/KulebaMykola)

Завдяки спільним зусиллям української гуманітарної програми Bring Kids Back UA і громадської організації Save Ukraine із тимчасово окупованих територій на підконтрольну Україні територію вдалося повернути ще сімох дітей.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив керівник благодійної організації Save Ukraine Микола Кулеба у соцмережах у середу ввечері.

 

За його словами, серед тих, хто повернувся 12-річна дівчинка, мама і тато якої служать в Збройних силах України. Вони довго шукали можливість евакуювати доньку, тому що діти військових  на тимчасово окупованих територіях перебувають під особливим контролем загарбників.

 

Також повернулися брати 15 і 19 років. Місяць тому російська ФСБ затримала їхніх батьків, зараз про них нічого не відомо. Російські спецслужби також допитували старшого з братів. Нині хлопці перебувають під тимчасовою опікою їхньої хрещеної матері.

 

З окупованих районів Херсонщини також вдалося вивезти 18-річного хлопця і 19-річну дівчину, яких покинули прийомні батьки. Через свою проукраїнську позицію вони зазнавали погроз.

 

Вдалося повернути і 14-річного хлопця, який не міг виїхати з тимчасово окупованої території через зруйнований російськими військами міст. Після двох років розлуки підліток воззʼєднавсязісвоєюматірʼю.

 

Сьома дитина – це хлопець-підліток, мати якого досі перебуває в окупації.

 

 

Пан Кулеба додав, що з 2014 року 1,5 мільйона українських дітей перебувають на окупованих територіях та на території рф. Багато з них були незаконно депортовані або примусово переміщені, решта залишаються під загрозою депортації.

 

«Всі вони наразі піддаються російській індоктринації. Найбільша загроза нависає над тими, хто відмовляється прийняти громадянство рф, відвідувати заняття, насичені російською пропагандою, та приєднуватися до воєнізованих груп.

 

росія продовжує свою політику викорінення української ідентичності. Не маючи безпечних шляхів евакуації, живучи в умовах примусової русифікації, військової індоктринації та загрози депортації, українські діти на ТОТ потребують нашого захисту.

 

Україна бореться за своє майбутнє і робить все можливе, щоб кожна наша дитина була в безпеці», - написав благодійник.

 

Як повідомляла «УМ», тиждень тому Україна повернула ще 95 своїх захисників з  російського полону.