Про гетьманський рід Скоропадських та монастир-колонію знімають фільм

19:53, 20.12.2021

Єдина в Україні усипальниця династії гетьманів України Скоропадських - Гамаліївський Свято-Харалампіївський монастир.

Вийшов трейлер документального фільму «Гетьманський спадок». Стрічка розповідатиме про історичний та державотворчий спадок гетьманату та роду Скоропадських, який є суттєво недооцінений у сучасній Україні.

 

Як інформує Україна молода, над фільмом працює команда київської студії Atasov Film Travel на чолі з режисером Тетяною Сучковою-Ладик у співпраці з шосткинською громадою.

 

Сценарист – Олег Базилевич, продюсер – Олена Неміш, оператор – Євген Ладік. 

 

«Це буде фільм про порятунок гетьманського спадку роду Скоропадських: від єдиної в Україні усипальниці династії гетьманів України Скоропадських - Гамаліївського Свято-Харалампіївського монастиря - до усвідомлення масштабу державотворчого внеску гетьманів Івана та Павла Скоропадських, - зазначає заступниця директора Шосткинського краєзнавчого музею Олена Чанцева-Коваленко. – Порятунок Гамаліївського монастиря та належне вшанування гетьманського роду Скоропадських, усвідомлення їхньої величної ролі в розбудові України – це наш іспит на самоповагу. Через повагу до тих людей, хто нам цю державу творив».

 

«Гетьманський спадок багатогранний. Він включає в себе унікальний український державотворчий імпульс і традицію, та історичний внесок гетьманів. А також такий символ гетьманства, як Гамаліївський (Харалампіївський) монастир - святиню, яка потребує негайного захисту. Та й сам рід Скоропадських є частиною гетьманського спадку», - йдеться на сайті студії. - Ми намагаємося відновити зв'язок із власним минулим, щоби зробити певні висновки стосовно нашого майбутнього».

 

У фільмі про історію Гамаліївського монастиря та гетьманського роду Скоропадських розповідають третій Президент України Віктор Ющенко, історики Павло Гай-Нижник і Тетяна Осташко, міський голова Шостки Микола Нога, директор Науково-дослідницького інституту історії архітектури та містобудування Сергій Юрченко, головний зберігач фондів Шосткинського краєзнавчого музею Тамара Крупеня та інші.   

 

Як повідомила «УМ» режисерка стрічки Тетяна Сучкова-Ладик, «за сприятливих обставин сподіваємось на закінчення фільму восени 2022 року, попереду в нас ще багато  знімальних днів в Україні та за кордоном».

 

Водночас в процесі роботи над «Гетьманським спадком» було відзнято ще один фільм – «Монастирські грати». Це історія про шосткинську колонію суворого режиму №66, яка існувала на території Гамаліївського монастиря за радянських часів – у період з 1962-2019 рр. Ця стрічка вже готова і незабаром її можна буде побачити. 

 

Нагадаємо, «Україна молода» неодноразово порушувала питання збереження ансамблю Гамаліївського монастиря. Водночас повною несподіванкою для громадськості стала ліквідація урядом в липні цього року заповідника «Державотворці Сіверщини», відтак наша газета знову намагалася привернути увагу високопосадовців до порятунку святині.

 

Також ми писали, що 15 травня 2023 року виповниться 150 років від дня народження останнього українського гетьмана Павла Скоропадського. Відновлення архітектурної перлини було б логічним і внеском України в збереження пам’яті про гетьмана. Після чого можна було б порушувати питання про перепоховання праху Павла Скоропадського в родинній усипальні Гамаліївського монастиря, а також створення тут меморіалу гетьманів України.