«Оберіг» у поміч: поліція зможе перевіряти військовий квиток

19:04, 10.05.2024

Поліція зможе перевіряти дані про особу через реєстр Оберіг

Через реєстр військовозобов’язаних "Оберіг" перевірити, чи перебуває особа на військовому обліку та чи отримувала повістку, зможе не лише представник ТЦК, а й працівник поліції.

 

Як інформує УМ, про це 10 травня повідомила "Судово-юридична газета".

 

18 травня набуває сили новий закон про посилення мобілізації (законопроєкт 10449). Він закріплює законодавчо правила, які вже і зараз частково застосовуються на практиці.

 

Нові повноваження у поліції:

перевіряти військовий квиток;

затримувати й доставляти до ТЦК;

вносити дані про ухилянтів до баз даних.

 

Відповідно, поліцейський також буде бачити в Реєстрі за їх наявності дані про місце реєстрації особи та місце її роботи;

під час перевірки документів як представник ТЦК, так і поліцейський можуть фотографувати чи й знімати на відео процес пред’явлення та перевірки документів,

також може використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до "Оберіг".

 

Про повістку в Реєстрі буде окреме поле, як раніше пояснювали у Міністерстві оборони.

 

Передбачається, що поліція засобами інформаційно-комунікаційної системи наповнює та підтримує в актуальному стані реєстри та бази даних, що входять до єдиної інформаційної системи МВС стосовно осіб, які скоїли адміністративні правопорушення, провадження у справах за якими здійснюється ТЦК.

 

Наразі незрозуміло, як відбуватиметься виконання накладення обмеження у праві керування авто. Це питання ще врегулюють окремим актом.

 

Як повідомляла УМ, воєнний стан і мобілізація в Україні продовжені до 11 серпня.