Митрополит УПЦ МП поскаржився Зеленському про недопуск священиків до військового капеланства

16:44, 22.03.2021

Митрополит УПЦ МП Лука.

Нещодавно митрополит УПЦ МП Лука (Коваленко) разом з іншими представниками духовенства Московського Патріархату зустрівся з Головою Запорізької обласної державної адміністрації Старухом Олександром Васильовичем.

 

Як інформує УМ, про це повідомив Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП.

 

Зокрема, владика Лука передав очільнику області листа на адресу президента України Володимира Зеленського, у якому скаржиться главі держави на “постійне і системне порушення Конституції в церковно-державних відносинах”.

 

У своєму зверненні архиєрей УПЦ МП наголошує, що протягом останніх кількох років УПЦ МП переживає відкриті нападки й “гоніння” з боку можновладців і праворадикалів та висловлює обурення тим, що їх священиків не допускають до “роботи” з ЗСУ.

 

“Наших священиків не допускають до окормлення наших віруючих в Збройних силах України. Ми піклуємося про свою Батьківщину, ми допомагаємо нашим громадянам, бажаємо лише тільки одного – дотримання Конституції, непорушення наших прав. Ми просимо, почуйте нас”, – написав митрополит УПЦ МП Лука (Коваленко) до Володимира Зеленського.

 

Така заява митрополита Луки прозвучала практично в один день з наступним повідомленням офіційного сайту Севастопольського благочиння УПЦ МП:

 

«19 березня Росія святкує день моряка-підводника. В цьому році підводному флоту Російської федерації виповнюється 115 років. На честь цієї події в Севастополі, біля пам’ятника підводникам-чорноморцям, відбувся урочистий мітинг, в якому взяв участь помічник благочинного Севастопольського округу по роботі з віруючими військовослужбовцями протоєрей Василь Гумаров».

 

Священик від імені митрополита УПЦ МП Лазаря (Швеця) і від духовенства Севастопольського благочиння, «привітав моряків-підводників з цією пам’ятною датою».

 

Після окупації ЗС РФ Кримського півострова, служителі УПЦ МП "духовно окормляють" на бойові завдання російських моряків.

 

 

Підтвердженням "духовного окормления" є і ця світлина, на якій священик Московського Патріархату 10 липня 2014 року благословляє Ігоря Гіркіна, який на той час був одним із ватажків угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним.

 

 

Як повідомляла УМ, у Верховній Раді вже зареєстрували законопроєкт, який прирівнює статус військових капеланів до військовослужбовців.