Голосіївський монастир у Києві закрили: 12 хворих на коронавірус ченців

19:01, 22.04.2020

У Голосіївському монастирі лише повідомили, що він «закривається на профілактику».

Київська влада закрила на карантин вже третій монастир у столиці - Покровський Голосіївський чоловічий монастир у середу, 22 квітня. Адже у цьому монастирі РПЦ в Україні зафіксовано спалах коронавірусу: аж 12 інфікованих чернців.  

 

Раніше на карантин були закриті Києво-Печерська лавра та Іонінський монастир, які також належать РПЦ в Україні (так званий Московський патріархат), де масово ігнорували умови карантину і санітарні норми.

 

Як інформує «Україна молода», про це повідомив мер Києва Віталій Кличко у середу.

 

«Серед тих, у кого за минулу добу підтвердили захворювання на коронавірус – ще 1 монах Києво-Печерської лаври та 12 монахiв Покровського Голосiївського чоловiчого монастиря. У цьому монастирі зараз відбувається дезінфекція всіх приміщень. І ми закриваємо його на карантин», – заявив міський голова.

 

Кличко також повідомив, що міські служби продовжують обстежувати гуртожитки, підлеглі місту, і в разі необхідності здійснюють там дезінфекцію. Загалом у Києві вже 989 підтверджених випадків захворювання на коронавірус.

 

На сайті ж Голосіївського монастиря повідомляється, що він «закривається на профілактику». Тут не вказують, що рішення про карантин було ухвалено саме владою і не згадують жодним словом того факту, що в монастирі зафіксовано спалах коронавірусу, якого б могло і не бути, якби керівництво монастиря адекватніше відреагувало би на загрозу пандемії раніше.  

 

«Через обставини, що склалися в Україні та через складну ситуацію в Києві, через поширення COVID-19; щоб уникнути найменшого ризику для братії і парафіян. Було ухвалено рішення на випередження, повністю закрити нашу обитель для відвідувань», - йдеться у повідомленні монастиря.

 

Як повідомляла «УМ», саме московське попівство тривалий час ігнорує пандемію, аж доки на карантин не було закрито Києво-Печерську лавру, де на коронавірус вже захворіло понад 100 насельників.

 

Святогірська і Почаївська лаври нині також перебувають у користуванні українського підрозділу Російської православної церкви – УПЦ (МП). Ця релігійна організація стала єдиною в Україні, чільники якої закликали своїх вірян приходити на Великодні служби Божі, всупереч чинним обмеженням через поширення нового коронавірусу.

 

Духівництво РПЦ в Україні, яке господарює в Почаївській лаврі на Тернопільщині не побажало виконувати умови карантину: московське попівство просто відчинило ворота монастиря у Почаєві і пустило усіх бажаючих до головного храму, що спричинило скупчення вірян.

 

Поліція відкрила кримінальні провадження за фактами за фактами порушення санітарних правил і норм, як щодо Святогірської, так і щодо Почаївської лавр. Нині ж влада закрила на повний карантин ціле місто Почаїв саме через не свідомі дії ченців місцевої лаври.