У Запоріжжі побили чоловіків біля храму УПЦ МП під час акції #принесиляльку

09:35, 07.01.2018

Лялька, за яку Олену Ялову виштовхали з подвір’я храму в Запоріжжі (Olena Yalova / Facebook)

У Запоріжжі біля біля храму Петра і Февронії Московського патріархату, побили двох чоловіків, які принесли ляльок до входу в церкву в рамках акції #принесиляльку, якою небайдужі люди висловлюють протест священникам УПЦ МП, які відмовилися відспівувати загиблого хлопчика, якому не виповнилося і 2 років.

В причетності до побиття підозрюють активістів організації "Союз православний Радомир", більш відомої за скороченою назвою "Радомир".

Про побиття ветеранів АТО біля храму УПЦ МП повідомив Валентин Бурий у Facebook. Він не назвав імен чоловіків, які постраждали, але зазначив, що один із них потрапив до "5-ї травми".

У той же час, очільник поліції Запорізької області Олег Золотоноша проінформував, що Валентин Бурий телефонував до поліції з повідомленнями про бійку, але на місці подій наряд поліції нікого не знайшов.

"Поліцейські зв'язалися з зазначеним громадянином Бурим, який повідомив в телефонному режимі про те, що побили його знайомого, прізвище якого він не назве, також Бурий повідомив про те, що у знайомого зламана рука і він знаходиться в 5 лікарні. (Бурий мабуть не знає, те що про факти нанесення тілесних ушкоджень медики відразу інформують поліцію). Поліцейський, який з ним розмовляв повідомив співрозмовнику про це, після чого Бурий повідомив, що його заховали так як він хвилюється за своє життя, а прийде в поліцію тільки через два дні", - пише Олег Золотоноша.

Натомість журналісти запорізького видання 061.ua повідомляють, що відшукали в 5-й лікарні травмованого чоловіка, якого називають ветераном АТО на ім’я Олександр.

"Близько 15-ї години. Центр міста. З товаришем йшли, купили ляльку. Поклали (до храму, - прим. 061), сфотографували. Стояли кілька хвилин, ніхто не виходив. Вибігає охоронець, забирає ляльку, забирає в сторожку. Підходимо запитуємо - навіщо ти вкрав нашу ляльку? У відповідь посмішки і дзвінок по телефону. Ну добре, стоїмо чекаємо, нічого не відбувається. ... Під'їжджає автобус, вискакують двоє людей в масках. Підбігають, заливають обличчя перцевим балончиком і ногами просто вбивають. Ренгтен ви вже бачили на Фейсбуці. Я зараз вдома, на завтра мені потрібно 15 тисяч гривень на операцію. Крапка. Мені дзвонив Київ, мені дзвонила область, мені дзвонило міське управління поліції. Півгодини тому мені дзвонив дільничний", - цитує видання слова чоловіка.

Факт побиття ветерана АТО Олександра підтверджує інший користувач Facebook, який опублікував фото, розміщене і Валентином Бурим, і фото рентгенівського знімку зламаної руки. На знімку розібрати ім’я пацієнта не вдається.




При цьому в соцмережах ширяться повідомлення, що до храмів Української православної церкви Московського патріархату потрібно приносити не ляльки, а пусті каністри.

Одним із перших цей заклик зробив Валентин Бурий.

Головний правоохоронець запорізького регіону Олег Золотоноша проінформував, що поліція отримувала інформацію про людей з каністрами біля храмів, але наряд поліції їх також не знайшов.



Про ще один факт нападу за принесену ляльку у соцмережах повідомила Олена Ялова.

"Наша лялька не просиділа і кілька секунд. Охоронець не просто мчав, зносячи прихожан, щоб не дати покласти ляльку, він витягнув газовий балончик, виштовхуючи нас з території. Так що акція дієва ... Попи вже версію красиву придумали: нібито розпорядження батюшка дав, щоб людям не заважали, нехай іграшки приносять. А нас виштовхали тому, що ми на зйомку його благословення не отримали. Ми, до речі до церкви не заходили, але, виявляється, у дворі теж - "заборонена зона". ... Охоронця піп підставив - сказав, що той викликав "Радомир" за власною ініціативою", - зазначила Олена Ялова у Facebook.

Нагадаємо, у Запоріжжі 31 грудня загинув хлопчик, якому навіть не виповнилося 2-х років. На дитину впав сусід-самогубця, коли хлопчик із батьком виходили з під’їзду свого будинку. Дитина померла майже відразу від травм.

На цьому страждання родини Поліщуків не завершилися: коли було поховання малюка, священник відмовився відспівувати дитину, бо її хрестили у храмі Української православної церкви Київського патріархату. Батьки спробували домовитися про здійснення похоронних релігійних обрядів у найближчому до їх будинку храмі, але він теж виявився приналежним до Московського патріархату, тому у відспівуванні було знову відмовлено.

У відповідь на таку позицію УПЦ МП, виникла акція #принесиляльку, у рамках якої люди по всій країні приносять до храмів Московського патріархату дитячі іграшки. висловлюючи незгоду із позицією церкви.

Як повідомляла "УМ", у Києві біля входу до Києво-Печерської лаври складають ляльки, але їх відразу забирають, а журналістам, які знімають на місці подій, погрожують.