Генштаб ЗСУ визначається чи дозволяти мобілки на передовій

15:10, 08.08.2017

Мобілки на передовій несуть небезпеку для їхніх власників.

Командирам Збройних сил України буде дозволено самостійно приймати рішення щодо можливості користування їхніми підлеглими мобільними телефонами в зоні АТО.

 

Про це заявив начальник Військ зв'язку ЗСУ, начальник Головного управління зв'язку та інформаційних систем Генштабу ЗСУ Володимир Рапко у вівторок.

 

«Щоб не порушувати права людини, ми дозволили командирам залежно від ситуації самим ухвалювати рішення, можна чи не можна користуватися мобільним телефоном підлеглим у зоні АТО», - сказав генерал-майор Рапко.

 

Він пояснює, що у даному випадку небезпека полягає у тому, що «коли щоранку о 8-й годині 120 телефонів зазвичай збираються в одному місці, ворог розуміє, «що це або сніданок, або якийсь брифінг і може надати команду на ураження».

 

Водночас, Володимир Рапко зазначив, що користуватися телефонами в зоні АТО, з одного боку, і можна, проте трапляються непередбачувані випадки, і тому переважна більшість командирів забороняє підлеглим користуватися мобільними, щоб зберегти їхнє життя і здоров'я.

 

На думку начальника Військ зв'язку ЗСУ, потрібно проводити роботу з підлеглими, аби вони розуміли, що мобільними можна користуватися лише у термінових, окремих випадках. Крім того, генерал-майор зауважив, що з будь-якого місця, з будь-якого телефона в зоні АТО безкоштовно можна набрати будь-який міський чи міжміський телефон оператора.