Микола Полозов просить ООН, ОБСЄ та владу РФ відпустити Ахтема Чийгоза на похорони матері

12:07, 02.07.2017

Похорони Аліє Чийгоз, швидше за все, пройдуть без сина

Адвокат та правозахисник Микола Полозов звернувся до ООН, ОБСЄ, російської та української влади з проханням відпустити політв'язня Ахтема Чийгоза на похорони матері у Бахчисараї.

"Я знову звертаюся із закликом до російської влади проявити гуманізм, надати можливість Ахтему Чийгоз виконати свій синівський обов'язок, проводити свою маму в останню путь. Дозволити виконати йому необхідні релігійні дії в ході здійснення похорону Чийгоз Аліє Абдураімовни", - написав Микола Полозов у Facebook.

Він звернувся до Верховного комісара ООН з прав людини Зейд аль-Хусейна, голови ОБСЄ Себастьяна Курца, щоб вони надалии максимальне сприяння в реалізації можливості Ахтему Чийгоз взяти участь в похоронах його матері.

Поряд із цим Микола Полозов звернувся до представників російської та української влади: міністрів закордонних справ Сергія Лаврова та Павла Клімкіна, уповноважених з прав людини Тетяни Москалькової та Валерії Лутківської, а також до голови ради при президентові Російської Федерації з розвитку громадянського суспільства і прав людини Михайла Федотова, - щоб вони допомогли Ахтему Чийогзу відвідати похорони матері.

Як повідомляла "УМ", Аліє Чийгоз у віці 76 років померла у Бахчисараї. Відповідно до релігійних традицій, її мають поховати 2 липня до заходу сонця.

Кримські окупанти напередодні дозволили політв'язню, заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтему Чийгозу побачення з матір'ю, яке тривало 15 хвилин. Востаннє жінка, яка пережила депортацію кримських татар у 1944 році, бачила свого сина тільки в кайданках.