На Черкащині сільського голову впіймали на хабарі у майже 200 тис. доларів

18:10, 01.08.2016

У черкаському селі Свидівок, розташованому на берегах Дніпра,  днями спекотно було не лише від погоди. До тамтешньої сільської ради завітали співробітники Служби безпеки України та Генеральної прокуратури і затримали під час одержання хабара очільницю села Світлану Вовк. Згодом було взято і двох її підлеглих.
 
Про це повідомив прокурор ГПУ Володимир Гуцуляк під час брифінгу.
 
За його словами, правоохоронці задокументували, що голова сільради  разом із землевпорядником та державним реєстратором вимагали у місцевого підприємця 184 тисячі доларів за виділення землі. На шести з половиною гектарах земель громади, розташованих поруч з обласним центром, бізнесмен планував розпочати комерційну забудову.
 
Більше того, хабарництву, кажуть у Генпрокуратурі, «допомагав» керівник громадської організації «Агенції антикорупційних реформ» Микола Ладан. 
 
«Примітним є те, що посередник в отриманні цих коштів — це громадянин, неодноразово судимий за умисні тяжкі злочини, серед яких і розбій,  нинішню злочинну діяльність прикривав посадою очільника  «Агенції антикорупційних реформ», — наголосив Володимир Гуцуляк.
 
Під час проведених обшуків було вилучено велику кількість документів, що можуть свідчити про злочинну діяльність. Люди у Свидівку розповідають, що бачили, як  Миколу Ладана виводили у кайданках.
 
Нагадаємо, що кілька років тому «УМ» розповідала про скандальну забудову дніпровського берега у Свидівку «царськими поселеннями».
Чим закінчиться нинішнє гучне затримання — покаже час. А поки що відкрито кримінальне провадження за ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України і ведеться досудове слідство. n