Візит Гроссі на Курську АЕС: росіяни намагалися показати небезпечну Україну

16:40, 28.08.2024

КАЕС особливо вразлива до обстрілів або ударів безпілотників, оскільки її реактор не має захисного корпусу. (Фото Reuters)

Москва намагалася використати візит генерального директора Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаеля Гроссі на Курську АЕС, щоб показати Україну як загрозу радіаційного інциденту.

 

Мета росіян: спробувати підірвати підтримку України з боку Заходу.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

 

Зокрема, пан Гроссі заявив 27 серпня, що ситуація на Курській АЕС «серйозна» і що «напад на будь-яку АЕС неприйнятний незалежно від місця її розташування».

 

Він також наголосив, що КАЕС особливо вразлива до обстрілів або ударів безпілотників, оскільки її реактор не має захисного корпусу і розташований у «звичайній будівлі».

 

Як зазначається у звіті, російські державні ЗМІ стверджували: Гроссі заявив, що бачив докази бойових дій, які велися «неподалік», зокрема, безпілотники і уламки безпілотника. Генеральний директор «Росатома» Олексій Ліхачов сказав, що російська влада надала докази українських ударів по КАЕС.

 

МАГАТЕ визнало, що росія поінформувала агентство про те, що знайшла уламки безпілотника на території КАЕС, але МАГАТЕ не надало жодних оцінок того, звідки він взявся, і жодних підтверджень російським заявам.

 

У ISW раніше зазначали, що українські війська постійно демонстрували спроможність завдавати ударів по тилових районах росії та окупованої України на відстанях, що перевищують приблизно 60 кілометрів між КАЕС та міжнародним кордоном або приблизно 30-40 кілометрів від нинішньої української бази в Курській області, що свідчить про те, що українське військове командування навмисно уникає завдання ударів по КАЕС.

 

«Кремль регулярно намагається зобразити Україну як таку, що загрожує окупованій росією Запорізькій АЕС, і поширив цю інформаційну операцію на КАЕС незабаром після наступу України в Курській області», - зазначають аналітики.

 

Пов'язані з російським урядом ЗМІ також цілеспрямовано спотворювали заяви МАГАТЕ, щоб узгодити їх з російськими інформаційними операціями, спрямованими зобразити Україну як таку, що загрожує ЗАЕС і легітимізувати російську окупацію ЗАЕС.

 

Аналітики зауважують, що Кремль, ймовірно, також намагається приховати власну загрозу для окупованої росією Запорізької АЕС - через постійну мілітаризацію ЗАЕС - привертаючи увагу до нібито загрози для КАЕС з боку України.

 

Зауважимо, що Гроссі після візиту на Курську АЕС вирушив до Києва, де має відбутися його зустріч із президентом Володимиром Зеленським.

 

Як повідомляла «УМ», нещодавно господар Кремля путін закидав українським військовим спробу завдати ударів по Курській АЕС у ніч проти 22 серпня.

 

Тоді як російські терористи гатять по Нікополю з території ЗАЕС у Енергодарі.