«Український договір» схвалили 24 країни НАТО на саміті у Вашингтоні

08:47, 12.07.2024

У Вашингтоні на саміті НАТО відбулася зустріч лідерів держав, що підписали з Україною безпекові угоди. (Фото: ввс)

На саміті НАТО у Вашингтоні президент CША Джо Байден оголосив про започаткування «Українського договору», що є частиною зобов’язань щодо довгострокової безпеки України.

 

Як інформує УМ, документ схвалили 24 лідери країн-членів альянсу.

 

Як повідомляється на сайті Білого дому, цей договір виконує обіцянку, яку президент Байден і ці країни дали у Вільнюсі в 2023 році, провести переговори з Україною щодо довгострокових двосторонніх угод про безпеку з метою підтримки України в її захисті зараз і стримування агресії в майбутньому як частини її шляху до членства в НАТО.

 

«Ми підтверджуємо, що безпека України є невід’ємною частиною безпеки євроатлантичного регіону і за його межами, і що ми маємо намір підтримувати Україну, доки вона не переможе російську агресію», – йдеться у документі.

 

Договір укладено з метою координації та прискорення колективних зусиль, спрямованих на задоволення всеосяжних потреб України у сфері безпеки.

 

Крім того, підписанти зобов’язались, що «швидко і колективно» зібратись на найвищому рівні для узгодження кроків на підтримку України у разі можливого майбутнього нападу.

 

«У разі майбутнього збройного нападу Росії на Україну після завершення нинішніх бойових дій, швидко і колективно зібратись на найвищому рівні для визначення відповідних наступних кроків на підтримку України у здійсненні нею свого права на самооборону, закріпленого у статті 51 Статуту ООН, включаючи надання швидкої і сталої допомоги у сфері безпеки та накладення на Росію економічних та інших санкцій», – зазначається у договорі.

 

Нагадаємо, що 9-11 липня у Вашингтоні проходив саміт НАТО. Питання стримування агресії Росії і підтримки України було одними із головних.

 

Як повідомляла УМ, Історичний пакет: союзники передадуть Україні нові системи Patriot та боєприпаси для NASAMS.