Столтенберг закликав Сенат швидше направити Байдену законопроєкт про допомогу Україні

09:01, 21.04.2024

Столтенберг закликав Сенат США діяти швидко. (nato.int)

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг привітав ухвалення Палатою представників закону про надання допомоги Україні. І вже закликав Сенат якнайшвидше проголосувати за документ та направити його на підпис президенту США Джо Байдену.

 

Процедура передбачає 2 голосування у Сенаті за законопроєкт. Обидва голосування відбудуться у вівторок, 23 квітня.

 

Як інформує Україна молода, відповідний коментар генсека поширила пресслужба НАТО в ніч на неділю.

 

"Я вітаю ухвалення цього законопроєкту в Палаті представників. Це демонструє триваючу двопартійну підтримку України. Це значне збільшення допомоги доповнить десятки мільярдів допомоги, що надається Україні європейськими союзниками", - заявив він.

 

Столтенберг нагадав, що в п'ятницю, 19 квітня, на засіданні Ради НАТО-Україна міністри оборони країн НАТО домовилися надати подальшу військову підтримку Україні, зокрема в сфері протиповітряної оборони.

 

"Я закликаю Сенат діяти швидко і направити цей законопроєкт президенту Байдену", - додав генсек альянсу.

 

Водночас президент Джо Байден заявив, що ухвалення Палатою представників законопроєктів про допомогу іноземним державам надсилає всьому світу "чітке повідомлення" про лідерство Америки.

 

"Сьогодні члени обох партій у Палаті представників проголосували за просування наших інтересів національної безпеки та чітке повідомлення про силу американського лідерства на світовій арені", – цитує Байдена "Голос Америки".

 

І наголосив, що законодавці проявили єдність, відстоюючи інтереси США у світі.

 

"У цей критичний переломний момент вони об’єдналися, щоб відповісти на заклик історії, ухваливши терміново необхідне законодавство про національну безпеку, за яке я боровся місяцями", – мовиться у заяві Байдена.

 

Президент США закликав Сенат швидко проголосувати цей законопроєкт і надіслати його "на мій стіл, щоб я міг підписати його як закон, і ми могли швидко відправити зброю та обладнання в Україну для задоволення її термінових потреб на полі бою".

 

Як повідомляє Reuters, тепер законодавство передається на розгляд Сенату, де більшість складають демократи. Очікується, що Сенат ухвалить цей пакет наступного тижня і передасть його Байдену для підписання.

 

Законопроєкти передбачають виділення $60,84 млрд на допомогу Україні, в тому числі $23 млрд на поповнення американських озброєнь, запасів і об'єктів; $26 млрд для Ізраїлю, в тому числі $9,1 млрд на гуманітарні потреби, і $8,12 млрд для країн Індо-Тихоокеанського регіону, включаючи Тайвань.

 

Як повідомляла «УМ», 20 квітня Палата представників Конгресу США проголосувала за виділення Україні майже $61 млрд допомоги.

 

Рішення ухвалено більшістю - 311 голосів: «за» проголосували 210 демократів та 101 республіканець.