Порошенко закликає владу переробити законопроєкт про мобілізацію

01:10, 29.12.2023

Петро Порошенко під час підсумкового інтервʼю. (Скріншот відео)

П’ятий президент, народний депутат Петро Порошенко вважає, що Кабмін має відкликати дискредитований законопроєкт про мобілізацію, який суперечить законам України і вже призвів до збурення суспільства.

 

На його думку, доопрацьований законопроєкт має вносити до Ради вже не уряд, а президент Зеленський, як Верховний Головнокомандувач.

 

Як інформує Україна молода, про це Порошенко сказав в підсумковому інтервʼю Світлані Орловській на телеканалі «Прямий».

 

«Не знаєш, як діяти, – дій по закону. 106 стаття Конституції України чітко наголошує, що саме Президент визначає, оголошує часткову або повну мобілізацію. Ніхто інший. Президент не має права, не може делегувати ці повноваження будь-кому. Навіть напівадекватній або неадекватній членкині комітету, яка на сьогоднішній день руйнує і єдність, і обороноздатність. Дискредитує саме це поняття», – каже лідер «Європейської солідарності».

 

І нагадує, що саме глава держави має набагато більший обсяг інформації, на базі якої він приймає рішення щодо обставин, які супроводжують мобілізацію.

 

«Залужний абсолютно правильно сказав – військові роблять свою справу. Вони воюють. Вони не мають визначати права, свободи громадян. Не мають визначати терміни, ресурси. Вони воюють тим, що їм дала держава і партнери. Чим їх озброїв народ України. І в цих умовах безумовно є категорично неприйнятним, коли багато місяців, ще раз підкреслюю – напівадекватна, повністю дискредитована членкиня комітету, яку стовідсотково треба виключити з комітету, бо вона створює загрози національної безпеки, тисне на уряд, і уряд вносить законопроєкт, який одразу ж збурює суспільство», – констатує Порошенко.

 

Він нагадав, що має право так казати, оскільки в 2014-15 роках брав на себе відповідальність і оголошував хвилі мобілізації у надважкій ситуації.

 

«Потім я прийняв рішення, що ми сьому хвилю мобілізації не оголошуємо. Незважаючи на те, що був величезний тиск військових. Як це ви не оголошуєте, коли сьома хвиля? Ні, я не бачу для цього жодної підстави. Навпаки, ми маємо використовувати замість батога пряник. Створюючи мотивацію для людей поглиблювати свій фах і більш якісно використовувати людські вміння. Потім в 2015 році я наголосив, що ми починаємо демобілізацію. І в 2016 році мені доповіли, що в складі Збройних Сил України не залишилося жодного мобілізованого, ми перевели все на контрактну базу», – додав обранець.

 

Щодо визначення та обговорення параметрів мобілізації, які має внести президент, за словами Порошенка, депутати «ЄС» стовідсотково готові підтримати президента.

 

«Перше, з чого ми маємо виходити. Реалізація цієї програми має укріпити обороноздатність держави. Друге: реалізація цієї програми має базуватися на справедливості. І на Конституції та законах України. Третє. Навіть в умовах воєнного стану крім обороноздатності ми маємо виходити з принципової позиції по захисту конституційних прав і свобод громадян. Бо ми рухаємось в Європейський Союз.

 

Четверте. Ми маємо чітко розуміти наслідки для економіки. Тому що відповідно до діючих норм міжнародної економічної співпраці наші партнери фізично гроші можуть виділяти на будь-які цілі – на покриття дефіциту бюджету, на соціальні виплати, на пенсії, – крім фінансування Збройних Сил. Єдине джерело для фінансування Збройних Сил – є українська вітчизняна економіка. Знищіть економіку – і не буде джерел для фінансування Збройних Сил», – зауважує Петро Олексійович.

 

На його переконання, всі ці принципи, критерії мають бути негайно забезпечені і реалізовані:

 

«Отже, Кабмін має відкликати дискредитований законопроєкт. Ми маємо утриматись від будь-яких різких рухів і кроків. В банківській системі, у нотаріусів, переоформлення власності, черги в консульських відділеннях України за кордоном – нічого цього робити не треба. Це безглуздя. І знаєте, ідеї, які, мені здається, просто списані з грудневого законопроєкту російського в державній думі. Бо саме звідти взяті ідеї блокування кредитних карток, блокування кредитів, блокування видачі паспортів, блокування роботи ЦНАПу, скасування кредитних рейтингів й інших речей».

 

Порошенко акцентував: «Якщо ви хочете застосовувати це – це право Президента вносити зазначену законодавчу ініціативу. Але в кожному індивідуальному випадку має вирішувати суд. Є незалежна судова гілка влади, і будь-яка адміністративна відповідальність не може бути застосована через «трійку НКВС» зразка 1937 року. Ми стверджували з 2014-го і з 2022-го року, що ми перемагаємо тому, що в нас є свобода і демократія. І ми бʼємося за свою землю. А для росіян і треба ці батоги,  бо вони не знають, чого вони сюди приперлись. Їм треба заградотряди із вагнерівців, розстріл відступаючих, зеки на фронті. І решта фокусів з паспортами, з кредитними картками, з квартирами. З усім».

 

Саме тому він вважає, що якщо виходити з цих принципів, якщо враховувати вже перші етапи суспільної реакції і обговорення, владою має бути внесений перероблений законопроєкт.

 

«Нам треба дуже відповідально до цього підійти. Нам треба обʼєднатися – суспільству, владі і армії і продемонструвати, що ми здатні вирішувати проблеми», – резюмує Петро Порошенко.

 

Як повідомляла «УМ», Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний пояснив позицію військового керівництва щодо скандального законопроєкту про мобілізацію.