Зеленський міркує над пропозицією Генштабу мобілізувати до пів мільйона осіб

19:52, 19.12.2023

Зеленський під час підсумкової пресконференції. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський потребує більше аргументів від Генштабу ЗСУ, який запропонував під час Ставки мобілізувати додатково ще 450-500 тисяч людей.

 

Глава держави також додав, що з Головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним у нього робочі стосунки і він планує «з ним працювати».

 

Як інформує Україна молода, про це Зеленський сказав на підсумковій прес-конференції 19 грудня, яка транслювалася на телебаченні та в соцмережах.

 

«Це питання наших військових, головкома і Генштабу. Вони звернулися на нашій ставці щодо питання мобілізації. Вони звернулися щодо захисту нашої держави і потенційний контрнаступальних дій, щодо дефіциту і їх погляд був на ставці, що вони запропонували мобілізувати 450-500 тис людей. Це дуже серйозна цифра», – сказав президент.

 

За його словами, він не побачив у пропозиції питання демобілізації. Тож остаточний документ доопрацьовується, він повинен включати питання демобілізації, відпусток, ротації тощо. І лише після того військові повинні спілкуватися з цього питання у Верховній Раді, яка має затверджувати відповідні зміни до законодавства.

 

«Я сказав, мені потрібно більше аргументів, щоб підтримувати цей напрямок. Це питання людей, справедливості, обороноздатності та фінансів. Щодо людей – мені потрібна конкретика: що буде з мільйонною армією України, що буде з тими хлопцями, які 2 роки захищає нашу державу. В нас є питання ротаційні, відпусток. Це має бути комплексний план», – зазначив глава держави.

 

Верховний Головнокомандувач каже, що дуже хотів би, щоб наше військове керівництво розуміло ці виклики. Тоді як військові просили підключити до цього питання Міноборони і міністра цифрової трансформації Михайла Федорова щодо діджиталізації деяких процесів, «бо люди є, як в Україні, так і за кордоном, це дуже складний процес».

 

«Для мене дуже важливо: якщо 440 тисяч плюс, то хто заслуговує право на відпочинок? І це дуже важливий момент, без цього воно не працює», − наголосив президент.

 

За його даними, мобілізація додаткових 450-500 тисяч осіб коштуватиме Україні 500 мільярдів гривень.

 

"Мобілізація в такому форматі коштуватиме Україні додаткових 500 мільярдів гривень. Тому я як президент України та людина, яка багато свого часу віддає, щоб знайти фінансову підтримку для України, хотів би розуміння від прем’єр-міністра, міністра фінансів, а звідки гроші", - резюмував він.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рекрутинг та мобілізація. У Міноборони роз'яснили різницю