Мирний план можуть обговорити під час зустрічі нормандської четвірки 13 листопада - Зеленський

21:03, 06.11.2020

Зеленський відзначив, що вибори на Донбасі не є самоціллю, головна мета — зупинити війну в регіоні.

Президент Володимир Зеленський анонсував розгляд мирного плану на засіданні радників Нормандської четвірки 13 листопада


Як інформує УМ, про це президент сказав під час робочої поїздки до Луганської області Зеленський

 

«Якщо б ми не вірили, то цього не робили б. Ми представили цей план, також передали ОБСЄ. Ми йдемо в напрямку мінського формату, але повинен бути виписаний детальний план дій. Я вважаю, що він буде розглянутий на засіданні тристоронньої контактної групи, але важливіше, щоб цей план дій розглядався 13 листопада радниками Нормандської четвірки», — заявив він.

 

Також Зеленський відзначив, що вибори на Донбасі не є самоціллю, головна мета — зупинити війну в регіоні.

 

 

Відповідаючи на питання про те, чи погодиться Росія на цей план, Зеленський сказав, що для України насамперед важливо, щоб була підтримка ініціативи на засіданнях Нормандської четвірки.

 

 

5 листопада голова делегації України в ТКГ Леонід Кравчук заявив, що Київ пропонує припинити конфлікт в ОРДЛО на початку 2021 року та провести там вибори. Голосування пропонується провести після повної демілітаризації регіону. Того ж дня Україна оприлюднила п'ять пунктів мирного плану щодо Донбасу.

 

Нагадаємо, згідно із заявою Української делегації у ТКГ, ОБСЄ розгляне наступні п'ять пунктів, запропоновані Україною до 10 листопада: виведення іноземних військ, незаконних збройних формувань та найманців з території України на початку 2021 року; скасування владою Російської Федерації низки рішень і документів, які є прямим втручанням в життя ОРДЛО, наприклад, про спрощений порядок надання жителям цих територій російського громадянства; відновлення контролю над відповідною ділянкою російсько-українського державного кордону за допомогою СММ ОБСЄ; збільшення чисельності місії СММ ОБСЄ в чотири рази (на 1500 осіб); лише за виконання цих умов — підготовка та проведення на території ОРДЛО виборів (за допомогою ОБСЄ).

 

Як повідомляла УМ,   "План спільних кроків"  - це документ, напрацьований Україною, що містить пропозицію про повне припинення конфлікту та демілітаризацію окупованих районів Донеччини і Луганщини.

 

Тобто йдеться про те, що всі незаконні збройні формування бойовиків мають бути виведені з цієї території. Ба більше – вони мають бути розпущені. Це пропонують зробити на початку 2021 року.

 

Після цього Україна повинна взяти під контроль кордон і забезпечити на цих територіях нормальну життєдіяльність.

 

У "Плані спільних кроків", які українська сторона підготувала для ТКГ, мовиться, що обмін полоненими з Росією має відбутися не пізніше 15 грудня.

 

Якщо усі ці пропозиції російська сторона погодиться виконати, Україна готова призначити місцеві вибори на Донбасі на 31 березня 2021 року.