Деокупація: чи притягатимуть до відповідальності жителів окупованих територій

12:59, 11.08.2020

Україна підготувала стратегію деокупацію Криму

Більшість жителів окупованих територій не притягнуть до кримінальної відповідальності. Їм не варто боятися приходу української влади.

 

Як інформує УМ, про це пише РБК-Україна з посиланням на главу представництва президента в АР Крим Антона Кориневича.

 

Він пояснив, що в концепції деокупації не описує "каталог професій", чиї представники на окупованих територіях точно будуть звільнені від відповідальності. Але при цьому є розуміння, хто точно повинен бути "амністований", а хто - покараний.

 

"Учитель або медсестра, наприклад, не повинні бути притягнуті до відповідальності. Щодо суддів і прокурорів треба буде ще визначатися, але я вважаю, що ці люди повинні бути позбавлені можливості брати участь у подальшому житті держави", - зазначив глава групи.

 

При цьому в концепції, за його словами, чітко й однозначно вказано, що ніяка амністія не може стосуватися осіб, які вчинили військові злочини і порушення міжнародного гуманітарного права.

 

"Наша концепція - це не про загальне прощення", - наголосив Кориневич.

 

За його словами, концепція передбачає також люстрацію осіб, які обіймали топ-посади в окупаційних адміністраціях ОРДЛО і Криму чи займалися організацією сепаратистських референдумів.

 

Це означає, що після приходу української влади на ці території колаборанти певний час не зможуть обіймати посад в органах державної та місцевої влади.

 

Нагадаємо, за підсумками обговорення закону про особливий статус Донбасу з російською стороною в ході засідання Тристоронньої контактної групи не вдалося досягти консенсусу навіть щодо преамбули, оскільки РФ вимагає прибрати з неї згадку про реінтеграцію переселенців.

 

Як повідомляла УМ, Україна підготувала стратегію деокупацію Криму, але наразі документ не є публічним. Проєкт є лише частиною величезної стратегії, у майбутньому планують створити міжнародну комунікаційну площадку з питань анексії півострова.

 

Нагадаємо, взимку 2014 в Криму озброєні російські військові захопили будівлю Верховної Ради Криму, Сімферопольський аеропорт, Керченську поромну переправу та блокували дії українських військ.

 

16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся так званий "референдум" про статус півострова. Росія незаконно включила Крим до свого складу.

 

Україна, ЄС та США не визнали результатів голосування.