Порошенко пропонує визнати Росію агресором без оголошення війни

17:03, 04.10.2017

Законопроекти Порошенка покликані відновити територіальну цілісність України на Донбасі. (Фото прес-служби Президента України)

Два законопроекти, внесені Президентом Петром Порошенком, зареєстровано у Верховній Раді України у середу.

 

Зокрема, перший законопроект про реінтеграцію Донбасу передбачає визнання Російської Федерації агресором та визначає Мінські домовленості, як пріоритетні під час здійснення заходів щодо відновлення територіальної цілісності України.

 

Законопроекти №7163 і № 7164 і пояснювальні проекти  до них офіційно оприлюднено на сайті Ради у середу.

 

Документ 7163 називається "Проект Закону про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях".

 

У пояснювальній записці зазначено, що проект визначає правовий режим окремих районів Донецької та Луганської областей як "тимчасово окупованої території України", що стало «одним із наслідків збройної агресії Російської Федерації проти України».

 

У документі також констатується, що Україна не визнає злочинне загарбання Росією частини території України, та зазначається, що РФ «ініціювала, організовувала та підтримувала терористичну діяльність в Україні, здійснює збройну агресію проти України та тимчасову окупацію частин її території, застосовуючи регулярні з’єднання і підрозділи збройних сил та інших військових формувань Російської Федерації» тощо.

 

У проекті закону Президент пропонує схвалити, що межі тимчасово окупованих територій в Донецькій та Луганській областях визначаються за поданням Генерального штабу ЗСУ.

 

Крім того, планується законодавчо встановити, що тимчасова окупація Росією територій на Донбасі є нелегітимною, не створює для РФ жодних територіальних прав.

 

Проект 7164 - це "Закон про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей". Ним передбачається  проголонгація закону "щодо особливого порядку місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей", який ухвалили у вересні 2014 року, але він втрачає чинність 18 жовтня 2017 року.

 

Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко зазначила у Facebook, що нові закони щодо Донбасу посилять дипломатичні позиції України та дозволять зберегти міжнародні санкції проти РФ.

 

За її словами, йдеться про перевагу, яку отримає Україна завдяки цим законам в переговорному процесі щодо Донбасу. Адже після їх ухвалення ані РФ, ані її представники не зможуть потрапити до миротворчої місії на сході України.

 

Окрім того, на її думку, після прийняття Радою цих законів Кремлю не вдасться звинуватити Київ і "нашими руками зняти санкції".

 

Пані Геращенко підкреслила, що законодавчі новели визнають Росію країною-агресором.

 

"Важливо, що в законопроектах велика увага приділяється й гуманітарному аспекту, правам людини на окупованих територіях. Це - шлях повернення Донбасу і возз'єднання, а не відторгнення і колючого дроту, як пропонують деякі нові обличчя", - резюмувала перший віце-спікер.

 

У свою чергу, народний депутат, секретар Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки та оборони Іван Вінник додає, що законопроект про деокупацію Донбасу не передбачає оголошення війни РФ чи введення воєнного стану в Україні.

 

"АТО буде називатися безпековими заходами щодо відновлення суверенітету та територіальної цілісності України. Збройні сили України будуть застосовані на підставі чинних статутів, на підставі закону про Збройні сили України. Ми не будемо оголошувати ані війну, ані правовий режим воєнного стану, як це хотів від нас Путін і РФ з самого початку", - сказав пан Вінник.

 

Депутат зазначив, що оголошення  та проведення АТО було "гібридною відповіддю" на гібридні виклики з боку РФ, які нав’язала Росія, розпочавши війну проти України, без оголошення війни та не визнаючи присутність своїх військ".

 

Новий же законопроект вводить нові правові засади застосування Збройних сил України.  "Збройні Сили України на підставі законів, Конституції України будуть забезпечувати безпекові заходи з відновлення суверенітету. Ці заходи не обмежуються виключно якимись маневрами. Ці заходи передбачають у тому числі застосування сили. Народ  України має право на самооборону на підставі відповідних конвенцій ООН", - зазначив пан Вінник.