В Україні визначили 120 переможців конкурсу до Верховного суду

21:28, 28.07.2017

Мантії верховного суду одягнуть 120 нових його членів

Вища кваліфікаційна комісія суддів визначила переможців конкурсу до нового Верховного Суду України

Відповідне рішення комісія прийняла на засіданні в четвер, а рейтингові списки опубліковано на сайті ВККС.

До цього ВККС припинила участь у конкурсі деяких кандидатів, зокрема чинного голови Верховного Суду Ярослава Романюка, оскільки той звернувся до комісії з відповідною заявою у зв'язку з наміром подати у відставку.

"Серед переможців конкурсу ми бачимо професорів і викладачів вищих навчальних закладів, суддю-добровольця, який захищав Донецький аеропорт, правозахисників з досвідом роботи в Європейському суді з прав людини, адвокатів, які отримали освіту в провідних міжнародних університетах. Сподіваюся, що вже скоро вони стануть новими обличчями українського правосуддя", - зазначив голова ВККС Сергій Козьяков.

Нагадаємо: конкурс у Верховний Суд розпочався 7 листопада 2016 року. Зареєструвалися для участі в конкурсі 1436 особи, 846 осіб подали документи на участь, з яких до конкурсу було допущено 653, з них 625 - до проходження кваліфікаційного оцінювання.

ВККС провела співбесіди в колегіях з 381 кандидатом.

За результатами конкурсного добору Вища кваліфікаційна комісія суддів направить до Вищої ради правосуддя рекомендації щодо призначення 120 кандидатів суддями відповідних касаційних судів у складі Верховного Суду (адміністративного, господарського, кримінального та цивільного), по 30 суддів у кожному з перерахованих судів.

Після оголошення про завершення конкурсу та відбір кандидатів, Президент України Петро Порошенко записав окреме звернення, у якому наголосив, що такий масштабний конкурс в судовій системі відбувся вперше, а до змагань за посади залучили не лише людей із судової системи, але і правників, що ніколи не були суддями.