Як Порошенко Трампу в око ткнув: огляд від Наталії Лебідь за 20 вересня

21:12, 20.09.2016

Зустріч Порошенка з Клінтон протиставляють Трампу і Путіну. (Фото АП.)

«Пані Клінтон використала збір світових лідерів для зустрічі з Президентом України.

Україна та Росія знаходяться у протистоянні, у стані сутичок майже щодня – так повелося з моменту приєднання Росією Криму два роки тому.

Зустріч пані Клінтон з Петром Порошенком, котрий перебував в Америці на запрошення цієї країни, є скалкою в оці Трампа та президента Росії Владіміра Путіна («is a finger in the eye of Trump and Russian President Vladimir Putin»), котрих пані Клінтон звинувачує у «небезпечній близькості».

Україна заявила, що запрошувала також і Трампа зустрітися з Порошенком у Нью-Йорку», - пише Washington Post.

Хто про що, а Пилип – про опеньки, каже у таких випадках народна мудрість. Якщо українські медіа думають, що Порошенко побував у Нью-Йорку, щоб озвучити з трибуни ООН певні засадничі речі (і що ці речі було почуто!), то американські журналісти переконані у тому, що наш президент – це такий собі чинник, котрий унаочнює усі діалектичні розбіжностями між двома претендентами на крісло №1 у Сполучених Штатах. Словом, Клінтон & Порошенко VS Трамп & Путін.


«Рішення пані Клінтон зустрітися з українським Президентом Петром Порошенко спрямоване на демонстрацію контрасту з паном Трампом, котрий високо оцінив президента Росії Владіміра Путіна як сильного лідера. Пані Клінтон сказала пану Порошенку, що вона буде обговорювати з ним дуже реальні проблеми і загрози російської агресії», - вторить Washington post`у Wall Street Journal.

«Адміністрація президента Обами продовжує звинувачувати Путіна в порушенні мирних угод по Україні і підтримує санкції щодо Росії у відповідь на вторгнення Москви в країну в 2014 році», - також додає видання.

Не може заспокоїтися з приводу зв’язків Трампа та Путіна і Los Angeles Times. «Хілларі Клінтон з’явилася в понеділок увечері на «Tonight Show» з Джиммі Феллоном в ході своєї виборчої кампанії в Пенсільванії і після нарад в Організації Об'єднаних Націй. Дональд Трамп тим часом проводить кампанію у Флориді.

Клінтон також зустрілася з українським Президентом Петром Порошенко, чия країна змушена займатися перетягуванням канату з Росією. Попередник Порошенка Віктор Янукович мав тісні зв'язки з Владіміром Путіним, російським президентом, якого Трамп високо оцінив, незважаючи на його самодержавну репутацію.

«Я з нетерпінням чекаю нашої дискусії про прогрес України, про проблеми, з якими ви стикаєтеся, і мені хотілося б знати, яким чином ми можемо надавати підтримку вашим зусиллям», - сказала Клінтон Порошенку», - пише Los Angeles Times.

Про що говорять ці три цитати? Про те, що американські медіа – при всій їх класичній незаангажованості, яку часто ставлять за приклад нашим акулам пера – все ж чітко відокремлюють зерно від полови і овець від козлищ. Владімір Путін для них – авторитарний лідер, руку за яким тягне Дональд Трамп. За принципом «скажи мені, хто твій друг, і я скажу, хто типу» частина путінського іміджевого негативу переходить і на Трампа.


Якщо таке усвідомлення справді є, це дуже добре для Америки. Це добре також і для України, якщо мати на увазі довгострокову дружбу нашого лідера Порошенка та майбутнього президента США – аби лише не наврочити! – Хіларі Клінтон. Щоправда, Клінтон ще не посіла заповітне крісло, але шанси її є дуже добрими.

«Клінтон наразі лише кандидат, тому вона не може щось обіцяти. Але, можливо, коли вона буде обрана на президентську посаду, вона схоче зайнятися ситуацією в Україні як основною проблемою», – зазначає експерт Американської ради із зовнішньої політики Стівен Бланк. А от апелювати до Барака Обами вже немає жодного сенсу, додає Бланк. «Звісно, Порошенко захоче отримати більше підтримки від Обами. Але не думаю, що Обама її надасть, що, я вважаю, буде помилкою», - наводить слова Бланка «Голос Америки». 

Між тим Порошенко у Нью-Йорку звертався не так до Клінтон чи до Обами персонально, як – даруйте за такий штамп – до всієї прогресивної світової спільноти. Президент говорив, що Україна не може «постійно перебувати в режимі реагування» і що в конфлікту на Донбасі час покласти край.

«Нам потрібне остаточне й стале вирішення проблеми, а саме – припинення російської агресії проти України», – зазначив Порошенко на Генасамблеї ООН. «Російська збройна агресія змусила близько 1,8 мільйона українців шукати нового дому в межах країни. Через це Україна опинилася серед першого десятка країн з найбільшою кількістю переміщеного населення», – цитує Петра Порошенка «Радіо «Свобода».

Президента України в Нью-Йорку слухали, а проте не могли не дорікнути йому невиконаними обіцянками та проваленими реформами. «Проблема корупції в Україні затьмарює транш МВФ», - пише Independent. Видання зазначає, що хоча президента Петра Порошенка особисто в корупції не звинувачують, «це питання продовжує висіти над ним і має стати головною темою обговорення під час зустрічі з Бараком Обамою».

«Західні дипломати розгнівані провалом боротьби з ендемічною проблемою, що утримує Україну внизу європейського корупційного індексу, який складає Transparency International. Вони вказують на те, що проблема не вирішена протягом двох років після усунення від влади підтримуваного Росією президента Віктора Януковича», - пише газета.

Крім того, видання підкреслює, що попри заяви Петра Порошенка про те, що черговий транш було надано внаслідок «позитивних змін в Україні», МВФ «чітко заявив, що Україна не виконала всіх умов, які мала виконати», а ЄС оголосив про початок нової програми боротьби з корупцією в країні, цитує Independent Бі-Бі-Сі.

Одним словом, висновки такі: навіть попри сумнозвісну «втому від України», від нас не відмовляються і не відвертаються. Принаймні, поки що. Але Україну хочуть бачити кращою, аніж ми є зараз. Що ж до Америки, то Америка зайнята передусім власними президентськими виборами.

Як казав колись Черчилль, Британія не має вічних союзників або постійних ворогів, Британія має незмінні інтереси. І це загалом правильно. Тож було б непогано, аби про незмінні інтереси України (а не свої власні!) керівна верхівка держави також пам’ятала повсякчас.