Sky News звинувачує Україну в контрабанді зброї до ЄС

17:18, 07.08.2016

У контрабанді зброї звинуватили Україну. (Sky News)

Контрабандисти переправляють зброю з України до Західної Європи через Румунію.
 
Про це йдеться у розслідуванні британського каналу Sky News. Журналісти зустрілись із торговцями зброєю в Румунії, які були готові продати їм вогнепальну зброю, зокрема автомати Калашникова з оптичним прицілом, і зазняли процес купівлі-продажу на відео.
 
За словами авторів розслідування, члени угруповання знали, що спілкуються із журналістами. «Їм усе одно, ким ми були, раз ми готові платити. Під час нашої зустрічі вони сказали, що продадуть  абсолютно будь-кому: банківському грабіжникові, масовому вбивці або терористу», — йдеться у матеріалі.
 
При цьому в кадрі фігурують мисливські карабіни, зроблені на базі автомата Калашникова. 
 
"З балканських гір, через величезні, далекі ліси зі Східної Європи, мережі злочинних угруповань мають доступ до зброї, яка стала доступною після багатьох років конфлікту чи є у загальному доступі на територіях, які межуть із зонами конфлікту, таких як Україна", - повідомляє спеціальний кореспондент Sky News Стюарт Рамсей.
 
Злочинці запевнили, що можуть продавати тисячі одиниць зброї і боєприпасів. Також продавці нелегальної зброї запевнили журналістів, що мають зв’язки із «колегами», які можуть постачати більш серйозне озброєння – гранатомети, міни, вибухівку.
 
«Ми вивозимо їх з України з боєприпасами — стільки, скільки ви хочете», — сказав один з членів угруповання.
 
Співрозмовники журналістів пояснили, що найбільш продаваний товар у них — автомати АК-47.
 
Sky News підкреслює, що перевезення контрабандної зброї по Європі не становить великих труднощів, оскільки в Шенгенській зоні відсутня прикордонний контроль на внутрішніх кордонах.