Письменник і перекладач Дмитро Чередниченко помер на 86-му році життя

14:09, 21.08.2021

Керівник літературного об’єднання «Радосинь» Дмитро Чередниченкою (Фото: Радосинь НСПУ)

Відомий український письменник і перекладач, член Національної спілки письменників України, керівник літературного об’єднання «Радосинь» Дмитро Чередниченко помер на 86-му році життя.

 

Як інформує Україна молода, про це у Facebook повідомила письменниця Алла Диба.

 

«Відійшов у засвіти наш радосинський батько», - написала вона.

 

Прощання з Дмитром Чередниченком відбудеться в понеділок. Поховають письменника в селі Тарасівка під Борисполем.

 

На звістку про смерть письменника відгукнулися багато його колег по перу.

 

«Сьогодні не стало мого старшого товариша поета Дмитра Чередниченка. Осягнення його чесного, тихого, але великого слова ще попереду. Прощавай, дорогий Дмитре. Співчуття дружині Галині Кирпі, доньці Оляні, всім, хто Тебе любив і шанував», - написав Василь Шкляр.

 

«Болючий сум: відійшов у засвіти світоч українського духу – Дмитро Чередниченко. Ще під вечір переживали з Анатолієм Зубарем, як допомогти Дмитру Чередниченку, бо почули, що в нього важкі справи, а виявилося – найгірше. І ось нема світильника українського духу, хто помагав визріти, набратися письменницького хисту сотням молодих обдарованих українців!», - відгукнувся поет Василь Василашко.

 

«Неймовірно боляче! Царство тобі небесне, дорогий друже!», - озвався грузинський поет і перекладач Рауль Чілачава.

 

 

Дмитро Чередниченко народився 30 листопада 1935 року в селі Межиріч Канівського району Черкаської області. Закінчив Київський педагогічний інститут, вчителював на Канівщині і Васильківщині, але з часом творча робота переважила.

 

За життя видав кілька десятків поетичних і прозових книжок, в тому числі і для дітей. Автор і упорядник буквариків «Материнка» та «Соколик», шкільних читанок «Ластівка», «Біла хата», «Писанка» й «Зелена неділя», тритомної хрестоматії для дошкільнят «Український садочок», тритомної хрестоматії світової літератури для початкової школи «Світ від А до Я», кількатомної поетичної антології діаспори «Листок з вирію» з окремим томом для дітей «Журавлики» (у співавторстві з Галиною Кирпою).

 

Багато уваги приділяв історичній та культурній спадщині. Автор досліджень про Павла Чубинського, Степана Васильченка, Василя Сухомлинського, Кирила Стеценка, Михайла Кипу, Леоніда Полтаву, Ганну Черінь, Олексу Кобця, рід Симиренків, національну символіку; розвідок про українських та литовських письменників, художників, педагогів, про українсько-литовські літературні взаємини.

 

Окреме місце у творчості Дмитра Чередниченка посідали художні переклади. У 1983 році очолив Творче об’єднання перекладачів при Спілці письменників, добившись поновлення виключених тоді зі спілки класиків художнього перекладу Григорія Кочура і Миколи Лукаша. Перекладав із литовської, латиської, білоруської, чеської та інших мов. Друкувався у Литві, Білорусі, Латвії, Польщі, Чехії, Словаччині, Болгарії, Азербайджані, Монголії, США, Канаді.

 

За заслуги перед Литвою став кавалером ордена Великого князя литовського Гедемінаса ІІІ ступеня та «Лицарського хреста». Лауреат літературних премій імені Павла Чубинського, Максима Рильського, Івана Огієнка, Лесі Українки, премії Вільнюського Фонду імені Тараса Шевченка (Вільнюс).

 

Впродовж багатьох років Дмитро Чередниченко очолював літературне об’єднання «Радосинь» при Національній спілці письменників України. Десятки вихованців цього об’єднання стали відомими українськими письменниками.

 

Минулого року Дмитро Чередниченко відзначив своє 85-ліття.