Чи може українське вино конкурувати з європейським?

16:15, 14.10.2024
Це питання ми поставили Валерію Нетечі, досвідченому винному експерту з Поділля, який знається не тільки на сортах винограду та технологіях виробництва, але й має 16-річний стаж сомельє. 
 
Відповідь фахівця була однозначною: не тільки складає конкуренцію, а й виграє нагороди на конкурсах.
 
Наразі йдеться  про новостворений бренд Bacota Hills з  його переможним Совіньйон Блан  білим сухим вином. 
 
Кращий Совіньйон Блан в Україні
 

Свою бронзу Совіньйон Блан виграв на світовому конкурсі Decanter World Wine Awards.  Це найбільший у світі винний конкурс.

 

У 2023 році понад 18500 вин з 59 країн оцінювалися 250 суддями, серед яких працювали 53 майстри вина (Masters of Wine) і 19 майстрів сомельє (Master Sommeliers).

 
Вина проходять через кілька етапів сліпої дегустації. Їм присуджують бронзові, срібні, золоті медалі, а також нагороди Platinum та Best in Show. 
 
Для маленького винного регіону Поділля отримати визнання від Decanter  це неймовірно важлива подія. Медаль DWWA на пляшці означає, що вино було оцінено наосліп експертами вищого рівня.
 
Справді  наші унікальні вапнякові теруари для Совіньйон Блан одні з кращих в Україні та заслуговують на міжнародне визнання. У вині відчутні аромат стиглого аґрусу, чорної смородини і ноти цитрусових. 
 
 

Українське рожеве подібне до Прованського рожевого

 

Ми також пишаємося своїми рожевими винами. І як часто буває в житті — випадок став відкриттям. Одного разу ми порівняли своє рожеве із Прованським рожевим.

 

Якби це була сліпа дегустація, ми б не розрізнили ці вина за огранолептичними якостями. Настільки  українське і французьке вино схожі за смако-ароматичним профілем: делікатні нюанси незрілих лісових ягід,  виразна кислотність й елегантне тіло.
 
Наші європейські партнери вважають нас молодою виноробною нацією, яка вражає їх та увесь світ тим, що ми дуже швидко вчимося. Проте Бакота славиться давніми традиціями виноробства, що передаються крізь покоління.
 
Місце сили — Бакота
 

І класно, що зʼявляються талановиті винороби, які відроджують традиції, але з новим сучасним підходом.І авжеж виноградники з видом на Бакотську затоку — це щось особливе, тут мільйон років тому шуміло прадавнє Сарматське море і захід сонця тут має колір сливи. 

 

Позиціонування нашого бренду — «Bacota Hills. Місце, яке хочеться пити» передає не лише поезію і красу подільської природи, а й вплив ґрунтів, сонця, води, на смак виноградного грона.
 

Новий потужний бренд вина

 

Наша виноробня звернулася до Vandog Agency, щоб розробити гідну упаковку, яка б не тільки вирізняла нас серед вітчизняних і імпортних пляшок. Але й щоб вона запам’яталася покупцеві, щоб відповідала якості вина.
 
Не секрет, що виробники витрачають шалені гроші на розробку дизайну пляшок та етикеток, бо це створює відповідне враження, народжує настрій. І їм має відповідати вино, коли його відкоркують і наллють у келих. Я впевнений, що нам вдалося поєднати форму і зміст. 
 
Первозданність, автентичність Бакоти  в усьому. Тому при розробці бренду ми  зупинилися на тому, що взяли за основу карту і поклали її на етикетку. Також вибрали кольорову диференціацію, щоб відрізняти сорти вин за кольором етикетки. 
 

Українське крафтове вино

 

Сьогодні у світі популярні крафтові продукти. Дослівно: продукти, створені вручну. Наша виноробня виготовляє саме таке вино. По-перше, намагаємось вирощувати виноград з максимальною повагою до навколишнього середовища, далі збираємо якісний урожай.
 
Далі все просто, допомагаємо винограду перевтілюватись у вино  це звучить просто, а насправді це складні технологічні процеси. Вручну не випустиш десятки тисяч пляшок. Зате все, що ми виготовляємо  ексклюзивне. І головне  доступне за ціною українцям.  
 
Ми обновили продукт, пішли у соцмережі, запустили інтернет-магазин bacotahills.com, почали створювати правильні лаконічні описи вин. Тому заходьте на сайт, знайомтеся з асортиментом і створюйте собі гарний настрій з вітчизняним вином Bacota Hills, яке не поступається європейським аналогам.