Байден просить Конгрес продовжити термін використання $5,8 млрд для України

17:39, 14.09.2024

Джозеф Байден просить включити продовження фінансування України в постійну резолюцію. (facebook.com/WhiteHouse)

Білий дім звернувся до Конгресу США з проханням продовжити дію президентських повноважень Джо Байдена щодо передачі озброєнь (Presidential Drawdown Authority, PDA) до 2025 року.

 

Це дозволить зробити доступними понад 5,8 млрд доларів для військової допомоги Україні після завершення фінансового року 30 вересня.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє The Hill у суботу. .

 

Зокрема, адміністрація президента США Байдена просить включити продовження фінансування в постійну резолюцію, запропоновану спікером Палати представників Майком Джонсоном. Термін використання цих коштів закінчується наприкінці цього місяця.

 

«У нас залишилося 5,9 мільярдів доларів в рамках Presidential Drawdown Authority. Всі ці кошти, окрім 100 мільйонів доларів, мають бути використані до кінця фінансового року», - повідомив речник Пентагону генерал-майор Пет Райдер.

 

За відсутності продовження фінансування, адміністрація Байдена могла б оголосити про надання військової допомоги Україні на суму 5,8 млрд доларів до 1 жовтня, а потім використати решту року для відправки обладнання - проте це менш привабливий варіант.

 

За його словами, також можуть виникнути певні юридичні проблеми з виділенням 5,8 мільярдів доларів одразу, наприклад, якщо певні складові будуть відсутні на складі, що стане, вочевидь, перешкодою.

 

Ухвалення Конгресом США рішення про продовження PDA на суму 5,8 млрд доларів дозволить Білому дому продовжувати відправляти Україні військову допомогу невеликими партіями кілька разів на місяць.

 

У Сполучених Штатах бюджетний рік триває від 1 жовтня до 30 вересня наступного року.

 

Нагадаємо, Конгрес США схвалив майже $175 млрд допомоги Україні та країнам-союзникам упродовж повномасштабної війни росії проти України.

 

Як повідомляла «УМ», нещодавно Білий дім надіслав Конгресу секретний звіт про свою стратегію щодо війни в Україні.