Дефолту не буде: Україна домовилася із кредиторами

20:57, 28.08.2024

Україна вже точно уникла дефолту, яким лякали мешканців країни. (Фото з відкритих джерел)

Офіційний Київ досяг остаточної угоди з кредиторами щодо реструктуризації державного боргу на 20 млрд доларів до 2029 року.

 

Власники євробондів України ухвалили рішення майже одноголосно. Це дозволить за три роки заощадити $11,4 млрд на обслуговуванні зовнішніх боргів.

 

Крім того, таким чином Україна вже точно уникла дефолту, яким низка медіа та "експертів" лякала мешканців країни з початку літа-2024.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у середу.

 

Відповідну пропозицію Міністерства фінансів схвалили понад 95% власників українських єврооблігацій.

 

"Це рішення дозволить заощадити $11,4 млрд на обслуговуванні боргу в найближчі три роки, що зміцнить наш бюджет і дозволить краще фінансувати оборону. Вітаю команду Мінфіну з цією перемогою і щиро дякую нашим партнерам за незмінну підтримку", – заявив Шмигаль.

 

У Мінфіні уточнили, що угоду про реструктуризацію зовнішнього комерційного боргу підтримали України понад 97% власників єврооблігацій.

 

"Майже одноголосний рівень підтримки було досягнуто менш ніж за 5 місяців, що дозволило Україні досягти угоди з кредиторами до закінчення дворічної відстрочки платежів. Угода досягнута в такі короткі терміни завдяки послідовній плідній співпраці з нашими інвесторами та міжнародними партнерами", – пояснили у відомстві.

 

У відомстві також поінформували, що тепер процес реструктуризації переходить до фінального етапу – фази розрахунків. Очікується, що проведення розрахунків за угодою відбудеться 30 серпня.

 

Реструктуризація передбачає:

 

номінальне зниження вартості державного боргу з першого дня дії угоди на 37%, що скорочує обсяг державного боргу України більш ніж на 8,5 млрд дол. США,

Зменшення боргових платежів на 11,4 млрд дол. США протягом періоду дії Програми МВФ (скорочення на понад 90%) і на 22,75 млрд дол. США до 2033 року (скорочення на понад 75%),

збільшення середнього терміну обігу єврооблігацій майже на 4 роки (додатково до двохрічного збільшення терміну обігу у 2022 році).

 

Нагадаємо, принципова угода з кредиторами про реструктуризацію була досягнута 22 липня, коли комітет власників облігацій визнав номінальні збитки у розмірі 37% своїх активів за 13 облігаціями. Тоді повідомлялося, що кредитори відмовилися від претензій на суму $8,67 млрд.