Northrop Grumman і Укроборонпром спільно вироблятимуть боєприпаси за стандартами НАТО, фото

11:57, 11.07.2024

Підписання надважливого договору для України. (Фото: сайт ОП)

Американська компанія Northrop Grumman і «Укроборонпром» підписали угоду про створення нового виробництва боєприпасів середнього калібру відповідно до стандартів НАТО.

 

Як інформує УМ, про це 11 липня повідомили на сайті Офісу президента.

 

У червні 2024 року директор з міжнародного бізнесу сектора оборонних систем Northrop Дейв Бартелл розповів, що Northrop Grumman відкриє виробництво боєприпасів в Україні.

 

Спочатку планують збудувати виробництво боєприпасів середніх калібрів (20x102, 30x113, 30x173, 40x180 та 50x228 мм). Переважно це будуть снаряди до автоматичних гармат бронетехніки і зенітних антидронових систем. Такі боєприпаси можуть бути бронебійними, осколково-фугасними, з програмованим підривом тощо.

 

Угоду з Northrop Grumman підписали під час зустрічі президента України Володимира Зеленського з топменеджерами провідних американських оборонних компаній. Були присутні представники BAE Systems, Day & Zimmermann, Boeing, Sierra Nevada Company, Northrop Grumman, RTX, Lockheed Martin, General Dynamics, D&M Holding, AeroVironment і Amentum.

 

 

Під час зустрічі також обговорили перспективи спільного оборонного виробництва, насамперед боєприпасів, систем ППО, гармат, бронетехніки та безпілотників, забезпечення ремонту й обслуговування військової техніки.

 

 

Україна вже уклала кілька угод з європейськими та американськими компаніями щодо відкриття виробництва озброєння як на українській території, так і спільних підприємств за кордоном. Найактивніше заходить в Україну німецький концерн Rheinmetall з виробництвом бронетехніки.

 

Також «Укроборонпром» створить спільне підприємство з американською Amentum Services. Там ремонтуватимуть американські бронемашини.

 

Як повідомляла УМ, Укроборонпром запустив серійне виробництво далекобійних дронів.