Президент Чехії Петр Павел анонсував передачу Україні систем ППО «Куб»

19:20, 10.05.2023

Петр Павел зрозумів військові потреби ЗСУ під час нещодавнього візиту до України. (Фото Офісу президента)

Президент Чехії Петр Павел анонсує, що Прага передає Києву дві системи протиповітряної оборони «Куб», а також велику кількість ракет до них. Ще й обіцяє розглянути можливість передачі ЗСУ чеських бойових літаків L-159.

 

Як інформує Україна молода, про це пан Павел сказав під час інтерв’ю чеського радіо Radiožurnál у середу.

 

На його думку, Україні потрібні повітряні сили, аби підготуватися до вирішальної фази війни з росією. Він також назвав пріоритет - надання достатньої кількості бронетехніки та боєприпасів.

 

«Це те, чого Україні не вистачає, тому що вирішальна частина битви буде відбуватись на землі», – сказав президент Чехії.

 

При цьому, Петр Павел заявив, що його країні доцільно буде розглянути можливість передачі ЗСУ чеських бойових літаків L-159.

 

За його словами, західні країни поки утримуються від надання сучасних винищувачів Україні, оскільки підготовка українських військових на них займає багато часу, а також тому, що літаки містять секретні системи.

 

«Але я знаю, що переговори тривають, і давайте не будемо дивуватися, якщо Україна врешті-решт отримає кілька F-16, можливо, частину цього обладнання знімуть», – цитує чеського лідера видання Ceske noviny.

 

І додав, що "варто подумати" про можливість передати Україні літаки L-159 "з перспективою на переозброєння, адже навіть вони, як літаки безпосередньої авіаційної підтримки, могли б суттєво допомогти Україні у контрнаступі".

 

Він нагадав, що Україна вже отримала від Чехії близько 100 танків, стільки ж бронемашин і багато боєприпасів.

 

 

Радянська система протиповітряної оборони "Куб" використовується для ураження літаків або гелікоптерів. В арсеналі чеської армії її мають замінити ракетні комплекси SPYDER із Ізраїлю.

 

Aero L-159 ALCA – чеський навчально-тренувальний та навчально-бойовий літак (легкий багатоцільовий штурмовик). Створений на базі L-59 та є подальшим розвитком L-39 Albatros.

 

Як повідомляла «УМ», Україна наполягає на необхідності передачі ЗСУ винищувачів F-16.