Месники на колесах: чим особливі ЗРК Avenger, які США передадуть ЗСУ

13:21, 11.11.2022

«Месники» зможуть захистити від іранських дронів об'єкти критичної інфраструкнтури (Фото з відкритих джерел)

Радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван на брифінгу повідомив, що українська армія отримає допомогу, що  міститиме велику кількість боєприпасів і – вперше – чотири високомобільні системи протиповітряної оборони Avenger, залп яких складається із 32 ракет для Stinger. «Месники» зможуть захищати об'єкти критичної інфраструктури. Саліван зазначив, що пакет включає «важливий внесок у протиповітряну оборону».

 

Як інформує Україна молода, про це пише  СNN.

 

Україна отримає чотири ЗРК малої дальності Avenger на базі позашляховиків "Хамві". Установки дозволяють захистити об'єкти критичної інфраструктури він навали іранських дронів Shahed-136. Крім того, ЗСУ отримають боєприпаси для ракетно-артилерійських систем високої мобільності, відомих як HIMARS, які Україна успішно використовує у своєму контрнаступі проти росії. Також будуть міномети та ракети для зенітної системи ППО Hawk.

 

«Посилена протиповітряна оборона буде критично важливою для України, оскільки росія продовжує використовувати крилаті ракети та безпілотники іранського виробництва для нападу на критично важливу цивільну інфраструктуру», – пояснив Салліван.

 

 

Зенітно-ракетний комплекс ЗРК Avenger складається з двох башт по чотири пускові установки ракет Stinger, кулеметом калібру 50, а наводитись на цілі Avenger буде за допомогою інфрачервоною камерою, оптичним прицілом та лазерним далекоміром. Завдяки уніфікації ЗРК може отримувати сигнали від американських радарів AN/MPQ-64 Sentinel, які також є у ЗСУ.

 

Як пише The War Zone, враховуючи повітряну загрозу, "Месники" будуть ефективними з огляду на їх мобільність. Українські військові мають багатий досвід використання ПЗРК Stinger, тому освоїти нове озброєння не стане проблемою. Щобільше, ракети до комплексу поставляються у пускових установках того ж таки Stinger. За потреби їх можна буде дістати та вести стрілянину з плеча.

 

Також відомо, що США використовують ЗРК Avenger використовують для оборони повітряного простору над Вашингтоном та важливими державними об'єктами.

 

Згідно з прес-релізом  Пентагону, в новий пакет входитимуть:

- ракети для систем ППО HAWK;

- 4 зенітно-ракетні комплекси Avenger та ракети Stinger;

- боєприпаси для HIMARS;

- 21 000 155-мм артилерійських снарядів;

 

Для України існує реальна загроза нових ракетних обстрілів, якщо РФ вдасться домовитися з Іраном на постачання балістичних ракет. Зрештою, Україна може отримати західні системи ППО великої дальності.

 

Нагадаємо, США анонсували новий пакет військової допомоги Україні на 400 млн доларів. Про постачання ЗРК Avenger почали говорити сенатори ще наприкінці липня. 


Як повідомляла УМ, глава Пентагону Ллойд Остін проведе чергову (вже сьому) зустріч міністрів оборони Контактної групи з питань оборони України на наступному тижні. Сьома зустріч так званого формату «Рамштайн» відбудеться у режимі  відеоконференції.