АМКУ відкрив справу проти Roshen

14:05, 21.08.2020

Група Roshen є найбільшим українським виробником патоки крохмальної кукурудзяної

Антимонопольний комітет почав справу проти компаній, які входять до складу Roshen. Причина – зловживання монопольним становищем на ринку патоки.

 

Група Roshen є найбільшим українським виробником патоки крохмальної кукурудзяної (сиропів), повідомляє пресслужба АМКУ.

 

Антимонопольний комітет дозволив росіянину купити один з найбільших готелів Львова

 

За оцінкою Комітету, компанія протягом 2018 – 2019 років мала ознаки "домінувального положення на цьому товарному ринку".

 

"Під час ведення своєї господарської діяльності група Roshen протягом 2018 року встановлювала різні ціни, а також різні умови придбання патоки для певної групи споживачів – кондитерських фабрик", - йдеться у повідомленні.

 

Крохмальна кукурудзяна патока (сироп) є одним з основних компонентів в рецептурі кондитерських виробів. Вона використовується при виробництві халви, карамелі, зефіру, цукерок, мармеладу для регулювання консистенції (структури і текстури) кондитерського виробу.

 

У 2019 році, посиливши ринкову владу через заборону імпорту з РФ патоки (сиропів), група Roshen підвищила ціни на патоку власного виробництва для всіх покупців.

 

Водночас АМКУ не виявив об'єктивних причин для зростання цін. У комітеті вважають, що такі дії могли призвести до "недопущення, усунення чи обмеження конкуренції між ними". Через це Антимонопольний комітет і розпочав розслідування, збір і аналіз доказів у справі.

 

Восени 2019 року п'ятий президент України Петро Порошенко почав переоформлення свого бізнесу, зокрема кондитерського, на старшого сина Олексія.