Олігарх Фукс хотів заробити на громаді Києва 80 млн гривень

10:12, 27.07.2020

Павло Фукс розповів про те, що забудову Рибальського він планував ще 10 років тому.

Північний апеляційний господарський суд ухвалив важливе рішення: він скасував незаконне стягнення з комунального підприємства на користь компанії олігарха Павла Фукса понад 80 мільйонів гривень.

 

Судові тяжби тривали три роки і мало хто вірив, що бюджетні кошти вдасться врятувати.  

 

До березня 2017 року єдиним засновником ТОВ "Інтерстрой груп" був Данило Привалов. Зараз засновниками компанії є віргінський офшор Baneberry Group Limited (62%) і Володимир Кошак (38%). Бенефіціаром Baneberry Group Limited вказано Павла Фукса.

 

В інтерв'ю журналу "Фокус" у 2017 році Павло Фукс розповів про те, що забудову Рибальського він планував ще 10 років тому.

 

"У 2007-му ми разом із партнерами починали великий проект на Рибальському півострові – будівництво ділового центру "Київ-Сіті". Проект оцінювали у $1 млрд. Пам'ятаю, що найвища будівля комплексу мала нараховувати 68 поверхів. Але через кризу у 2008 року великий проект був зупинений. Девелопмент взагалі ризиковий напрямок, який першим заходить у кризу і останнім із неї виходить", – сказав Фукс.

 

Викупивши майновий комплекс колишнього заводу "Ремдизель" і отримавши в оренду землю, олігарх дуже швидко отримав від ДАБI дозвіл на забудову цієї території. Однак перед знесенням убитих будівель Фукс вирішив отримати "компенсацію" за нібито постраждалі через будівництво Подільського мосту будівлі. 


І ось у 2017 році ТОВ "Інтерстрой Груп" звернулося до суду про стягнення "збитків". Компанія заявила, що через будівництво Подільського моста був пошкоджений і приведений в непридатний для експлуатації стан її майнововий комплекс на Рибальському півострові – на вул. Електриків, 28.

 

Замовником будівництва було комунальне підприємство "Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва", яке входить до комунальної корпорації "Київавтодор".

 

КП заперечувало свою провину, наголошуючи, що будівництво мосту не велося на ділянках "Інтербуд Груп", а активна фаза будівельних робіт здійснювалася ще до придбання фірмою майнового комплексу у власність, тобто до листопада 2015 року. Відповідно, збитки не могли бути завдані в результаті цього будівництва.


У тому ж 2017 році суди перших двох інстанцій не довго думаючи стягнули з комунальників збиток. Однак трапилася перша "підніжка": Верховний Суд ці рішення скасував і відправив справу на новий розгляд.

 

У червні 2018 року Господарський суд м.Києва знову стягнув з комунального підприємства на користь "Інтерстрой Груп" 80 млн. грн. Однак апеляція з таким рішенням не погодилася.

 

Апеляційний суд визнав правомірним звернення з апеляційною скаргою прокуратури, враховуючи пасивну поведінку Київради, яка не оскаржувала рішення Господарського суду про стягнення коштів.

 

До того ж 18 листопада 2019 р. було розпочато досудове розслідування за ч. 2 ст. 364 КК України за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами КП "Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд Києва" і Київської міської державної адміністрації, які в інтересах ТОВ "Інтерстрой Груп" навмисне не сплатили судовий збір для апеляційного оскарження рішення у цій справі.

 

Апеляційний суд проаналізував обставини справи в сукупності і встановив, що руйнування вказаних об'єктів відбувалося в силу різних факторів. А визначити їх пропорційне співвідношення і пропорційність впливу на стан майнового комплексу компанії не представляється можливим.

 

Ще один важливий момент: в період з 2014 по 2017 рік будівельні роботи на об'єкті, біля якого знаходиться майновий комплекс компанії Фукса, взагалі не проводилися, йдеться в матеріалі OBOZREVATEL.

 

Також апеляційний суд додав, що суд попередньої інстанції не встановив, наскільки розумно і справедливо відшкодовувати з місцевого бюджету збитки в сумі понад 80 млн грн за майно, яке "Інтерстрой Груп" придбав в 2015 році в сього за 1,84 млн. грн.

 

Суд зазначив, що вказане майно – це промисловий об'єкт, частина заводу "Ремдизель". Однак компанія Павла Фукса "Інтерстрой Груп" орендувала три ділянки під цим майном для будівництва житлових будинків. Отже, компанія не планувала використовувати набуті приміщення, побудовані в 1930-х-1970-х рр., а швидше за все знесла б їх для будівництва житлового комплексу.

 

Так що фактично компенсація за це майно – це субсидування нового будівництва "Інтерстрой Груп" за рахунок громади столиці. Але не вдалося.

 

Відзначимо, апеляційний суд 8 липня ухвалив стягнути з ТОВ "Інтерстрой Груп" на користь прокуратури Києва 360 тис. грн судових витрат по сплаті державного мита за подання апеляційної скарги та на користь КП "Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд Києва" – 552 тис. грн.