Коболєв упевнений, що Північний потік-2 не запустять до 2020 року

14:09, 29.03.2019

(Delo.ua)

Північний потік-2 не буде можливості практично використовувати для транспортування газу до 1 січня 2020 року, коли завершується чинний контракт між Нафтогазом і Газпромом щодо постачання газу.


Про це сьогодні у Брюсселі під час круглого столу щодо майбутнього транзиту газу територією України заявив голова правління Групи "Нафтогаз" Андрій Коболєв, повідомляє Укрінформ.

 

"Зараз всі виявляють цікавість, що трапиться з 1 січня 2020 року. Але зараз є лише одне питання, на яке є визначена відповідь. У жодному разу Північний потік-2 не буде введений в експлуатацію до цієї дати. Зараз, після того, що трапилося у Данії, - це, безумовно, не заборона, але це ще одна велика затримка. Доволі очевидно, що остання дата, на яку розраховував консорціум, не буде досягнута. Що означає, що цей газопровід не матиме можливості транспортувати газ в Європу з 1 січня 2020 року. Не загадуючи на велику перспективу, але стосовно наступної зими ми вже можемо припускати, що відбуватиметься внаслідок цього", - зауважив Коболєв.

 

У цій ситуації, за його словами, російському Газпрому доведеться або скорочувати обсяги постачання газу в Європу, або домовлятися з Україною про умови транзиту за європейськими правилами.

 

Як повідомляла УМ, уряд Данії повторно не видав дозволи на прокладку газопроводу "Північний потік-2" на дні Балтійського моря в своїй винятковій економічній зоні.

 

Офіційна Варшава вбачає в "Північному потоці-2" істотну загрозу для миру і безпеки європейського континенту не тільки з точки зору поглиблення залежності країн Європи від російських енергоносіїв, а й перспектив ескалації агресії РФ щодо України.