Газпром отримав від Туреччини дозвіл на будівництво другої гілки «Турецького потоку»

21:05, 19.01.2018

Президент Росії Володимир Путін та президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган (RT)

Російський газовий монополіст "Газпром" отримав від Туреччини дозвіл на будівництво другої гілки "Турецького потоку" в обхід України.

Про це повідомляє "Новое время" з посиланням на російські ЗМІ.

"Сьогодні було отримано дозвіл на укладання другої нитки у виключній економічній зоні та територіальних водах Туреччини", - повідомив очільник "Газпрому" Олексій Міллер.

Міллер зазначив, що обидві нитки газопроводу будуть запущені в експлуатацію до кінця 2019 року.

Відзначається, що інвестиції "Газпрому" в проект "Турецького потоку" на 2018 рік заплановані в розмірі 182,4 млрд рублів (близько $3,2 млрд) проти 92,8 млрд руб (близько $1,6 млрд) в 2017 році.

Вартість будівництва "Турецького потоку" оцінюють в $6 млрд.

Зазначається, що 7 травня 2017 року російський "Газпром" почав будівництво в Чорному морі газопроводу "Турецький потік".

"Газпром" будує газопровід "Турецький потік" через Чорне море для скорочення транзиту через Україну: одна нитка Турецького потоку потужністю 15,8 млрд куб. м. газу в рік призначена для турецького ринку; друга, такої ж потужності, - для ринку Центральної та Південної Європи.

Протяжність кожної нитки морської магістралі - понад 900 км. В кінці 2016 року Росія і Туреччина підписали міжурядову угоду за проектом "Турецький потік". Будівництво першої нитки газопроводу має бути завершено в березні 2018 року, а другий - в 2019 році.