Порошенко підписав закон про пеню за борги по комуналці

11:50, 06.12.2017

Оплачувати рахунки за комуналку доведеться вчасно, інакше сума зросте (ілюстрація із відкритих джерел)

Президент України Петро Порошенко підписав Закон "Про житлово-комунальні послуги", який передбачає в тому числі запровадження пені за прострочену оплату житлово-комунальних послуг.

Про це повідомляє прес-служба Президента.

"Документом осучаснюються правові, економічні та організаційні засади надання споживачам житлово-комунальних послуг, а також запроваджуються новітні моделі договірних взаємовідносин між споживачами та виконавцями послуг, побудовані на принципах відкритості, прозорості та взаємної відповідальності", - ідеться в повідомленні на сайті Президента.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла в повторному другому читанні нову редакцію закону "Про житлово-комунальні послуги" 9 листопада 2017 року. За відповідний законопроект №1581-д проголосували 262 народних депутата.

Як поінформувала прес-служба Мінністерства регіонального будівництва, закон "Про житлово-комунальні послуги" є четвертим ключовим законом у реформі енергоефективності: раніше прийняті закони "Про енергоефективність будівель", "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання", "Про Фонд енергоефективності".

У той же час видання "Новое время" відзначає, що законом вводиться пеня за прострочені рахунки з оплати житлово-комунальних послуг із 1 січня 2019 року.


Розмір пені встановлюється в договорі зі споживачем, але не може бути нижчим 0,01% суми боргу за кожен день прострочення. При цьому загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% загальної суми боргу.

Серед новацій закону - право споживача на зменшення розміру плати за житлово-комунальне господарство в разі їх ненадання, надання в неповному обсязі або погіршення їх якості; введення абонплати за житлово-комунальні послуги, тобто поділ тарифу із зазначенням розміру плати за комунальні послуги та плати власне за послуги з управління - так звану абонплату.

При цьому споживач має право не оплачувати послуги (крім теплоенергії) в разі, якщо ними не користується в період тимчасової відсутності в приміщенні більше 30 календарних днів.

Крім того, запроваджується обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності керуючого багатоквартирного будинку за шкоду, заподіяну спільному майну.

Закон набуває чинності через 6 місяців з дати його оприлюднення.

Що робити у разі незгоди із виставленими рахунками за комунальні послуги, читайте в матеріалі "України молодої".