МВФ: Україна піднімається з дна

19:33, 12.10.2016

Міжнародний валютний фонд відновленням української економіки задоволений навіть дуже. Програмні документи МВФ по Україні теж підтверджують відновлення нашої економіки.

«Хоча рецесія 2015 року виявилася жорсткішою, ніж ми прогнозували, економіка України пішла на поправку», — заявили у Фонді. Так, спад ВВП у минулому році становив 16%, а у нинішньому очікується зростання на 1,5%.

Утiм інфляція до кінця 2016 року має зрости — до 13% у середньорічному вимірі. Як пояснили в МВФ, станеться це через підвищення тарифів на газ і тепло. Проте нова цифра є дещо оптимістичнішою від попередніх прогнозів. Раніше Фонд прогнозував, що зростання цін має становити 15,1%.

Фіскальна лібералізація, що нині, на думку експертів МВФ, відбувається в Україні, сприятиме зростанню економічної активності, поліпшить споживчу та інвестиційну довіру. Фонд прогнозує поступове зростання реального доходу і пом’якшення умов кредитування.

Оскільки інфляція знижуватиметься, влада може піти на послаблення монетарної політики. Утiм зовнішні умови, як вважають експерти МВФ, гальмуватимуть зростання української економіки — ціни на сировину залишатимуться низькими, а можливості для торгівлі — обмеженими. Тож нам доведеться розраховувати на внутрішнє споживання.

Надходження приватного капіталу залишатиметься обмеженим. Але завдяки підтримці зовнішніх кредиторів валові резерви вже до кінця нинішнього року мають зрости до 16 мільярдів доларів. А вже через два роки — до кінця 2018-го — вони мають подвоїтися і становити 31 мільярд доларів.

Серед ризиків — політична нестабільність і ймовірність дочасних виборів. Також повільне підвищення якості життя та корупція можуть підірвати довіру українців до програми реформ, а тривалий і нестабільний процес очищення банківської системи може тиснути на фінансову стабільність.

Зрештою, розпалювання конфлікту на сході країни може внести суттєві корективи у відновлення нашої економіки.

Якщо ж конфлікт згасне або хоча би повільно тлітиме, то зростання ВВП становитиме 1-2% на рік — до 2020 року. Потім темп відновлення зросте удвічі. І, нарешті, МВФ сподівається, що упродовж наступних п’яти років наша держава отримає 14 млрд. доларів прямих зарубіжних інвестицій.