Рукотворна краса: у Холодному Яру квітне ціле поле півоній

10:08, 05.06.2024

Поле півоній у Мельниках на Черкащині. (Фото з відкритих джерел)

Ціле поле півоній квітне у селі Мельники неподалік Козацької вежі. 
 
Воно з'явилося у Холодному Яру на Чигиринщині (біля місцевого ставу) кілька років тому.
 
Тоді ентузіасти посадили перші 200 кущів цієї неймовірно гарної весняної квітки.
 
Нині на полі вже росте понад 2 тис. 500 кущів півоній — рожевих, червоних, білих і навіть жовтих.
 
Їх українці передавали з усіх куточків України, є кущі навіть зі столичного ботанічного саду імені Гришка. 
 
Те, що поле півоній нині радує туристів навесні та на початку літа, — заслуга тамтешніх любителів природи і рідного краю, зокрема й уродженця Мельників, голови громадської організації «Патріоти рідного краю» та засновника мистецького фестивалю «Крутий Заміс» Юрія Романчі, а ще — директора ТОВ «НВФ «Урожай» МХП Олександра Воскобойніка.
 
 
За словами пана Олександра, почалося все саме тоді, коли закохався в історію та природу цього краю і не роздумуючи підтримав ідею Юрія Романчі створити поле півоній.
 
«Тепер подивитися на цвітіння квітів приїжджають люди з усієї України. Переконаний, що після Перемоги тут стоятимуть черги іноземних туристів. Я вже називаю цю локацію «Квіти Перемоги». І дякую всім, хто продовжує щорічно, навіть під час війни, висаджувати та доглядати квіти», — говорить Олександр Воскобойнік. Він каже, що традиційно 4 серпня, в неділю, на День Марії Магдалини, на полі півоній будуть висаджувати нові кущі. 
 
«Привозьте саджанці, будемо висаджувати разом. А серед усіх, хто привезе саджанці, — проведемо лотерею з призами. Зробімо так, щоб це поле квітло так далеко, наскільки бачить око!» — закликає пан Олександр. 
 
 
 
Дивишся на картину — і відчуваєш аромат півоній. Чудова робота львівської художниці Тетяни ПОЗДНЯКОВОЇ.