Річниця Чорнобиля: НБУ вводить в обіг пам’ятну монету присвячену заповіднику

11:41, 27.04.2023

Нова монета присвячена Чорнобильській трагедії. (Фото НБУ)

Вже традиційно Національний банк України продовжує випуск серії пам’ятних монет, присвячених відродженню дикої природи на території Чорнобильського заповідника. 26 квітня вводиться в обіг пам’ятна монета "Чорнобиль. Відродження. Рись євразійська". Номінал монети – 5 грн, тираж – 40 000 шт.

 

Як інформує УМ, про це повідомила пресслужба НБУ у Фейсбуці.

 

"Символічно, що сьогодні, в 37-му річницю Чорнобильської катастрофи, НБУ вводить в обіг пам’ятну монету "Чорнобиль. Відродження. Рись євразійська", - йдеться у повідомленні.

 

На аверсі монети в центрі розміщено символічне колесо життя, що знаменує відродження природи: стилізований міжнародний знак "Радіаційна загроза", оповитий листям, навколо якого тварини, популяції яких розвиваються у 30-кілометровій зоні відчуження, зокрема лелеки чорного, коня Пржевальського, рисі, зубра, лося та бурого ведмедя.

 

На реверсі на тлі пейзажу зображено рись, над якою ліворуч на дзеркальному тлі напис: рись/євразійська/; угорі – рись та рисенята.

 

Як повідомляла УМ, «Монета року»: українські монети увійшли в 10-ку найкращих у світі за підсумками міжнародного конкурсу.