День взяття Бастилії: у Парижі військовий парад поєднали з естафетою Олімпійського вогню

18:45, 14.07.2024

"Патруль Франції" залишив по собі сліди у кольорах національного прапору Франції. (x.com/Armees_Gou)

День взяття Бастилії традиційно святкують у Парижі в неділю, 14 липня.

 

Цього року військовий парад поєднали з естафетою олімпійського вогню перед Олімпійськими та Паралімпійськими іграми, які розпочнуться в Парижі 26 липня.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Міністерство збройних сил Франції у соцмережах.

 

«Французи, з національним святом вас!», - привітав співгромадян президент Еммануель Макрон, який приймав парад на авеню де Фош, а не на традиційних Єлисейських полях, через підготовку міста до проведення Ігор.

 

Він також оприлюднив відео розльоту літаків так званого "Патруля Франції", які залишили по собі сліди у кольорах національного прапору Франції.

 

Авіаційне дефіле цього року складалось з двох частин – спочатку відбувся проліт 22 вертольотів та 6 легких літаків, а потім ще 37 літаків. Президент оглянув війська, опісля 4 000 цивільних громадян пройшли пішим маршем перед кінним парадом.

 

Родзинкою параду став вершник зі смолоскипом у руці.

 

 

Полковник Тібо Валлетт, золотий медаліст Олімпійських ігор в Ріо-де-Жанейро 2016 року, був обраний для того, щоб пронести вогонь до президентської трибуни.

 

Олімпійський факел перед офіційною трибуною, де стояв президент Макрон, згодом передали молодим спортсменам. Солдати в зелених, жовтих, червоних, синіх і чорних куртках відтворили олімпійський прапор, а в цей час пролунала "Марсельєза".

 

Олімпійський факел перетинатиме вулиці столиці Франції протягом 48 годин.

 

 

Цьогорічне 14 липня, день взяття Бастилії та найбільше національне свято Франції, має завершиться на площі перед мерією Парижу концертом Національного оркестру Франції та феєрверком, випущеним з Ейфелевої вежі одразу після запалення вогню в олімпійській чаші.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні в Парижі вшанували пам'ять загиблих українських атлетів.