Благодійний марафон Житомир-Київ: двоє Героїв війни на протезах зберуть гроші на госпіталь

09:58, 08.05.2023

Колишні бійці Сергій Храпко та Олександр Швецов вирішили допомогти бійцям, які постраждали на війні.

Благодійний марафон на підтримку проєкту створення сучасного приймального відділення Національного військово-медичного клінічного центру «Головний військовий клінічний госпіталь» стартує 15 травня.

 

Акцію ініціювали колишні пацієнти шпиталю Сергій Храпко та Олександр Швецов.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у пресрелізі ініціативної групи організаторів марафону "Із полум`я зродились".

 

"Олександр Швецов був призваний на військову службу в 29 років, зараз йому 38. 31 березня 2014 року для нього почалася війна. 4 липня на околицях Луганська Олександр зазнав вогнепального осколкового наскрізного поранення лівої гомілки з пошкодженням підколінної артерії. Втратив 2 літра крові. Операція шунтування артерії виявилася не ефективною. Кровоток не відновлювався. 5 липня лікарі прийняли рішення про невідкладне хірургічне втручання та ампутували ліву ногу на рівні стегна. За праву ногу боролися більше ніж пів року.

 

Сашко повернувся додому після лікування й протезування, усвідомивши, що його власне життя змінилося, й тепер треба звикати до нових реалій. Він пройшов цей шлях сам та допомагає багатьом пораненим побратимам. Всі ці роки він організовував поїздки для ветеранів. Показував їм світ та вчив жити з протезом.

 

 

З початком широкого наступу він один з перших почав приїздити та допомагати шпиталю. Сашко активно пояснює, чому протезуватися краще в Україні. На власному прикладі. Брав і бере участь в Іграх Нескорених", - йдеться у пресрелізі.

 

"Сергію Храпку 45 років, має двоє дітей. Він потрапив у шпиталь у 2015 році, у відділення гнійної хірургії, втративши ліву руку і ногу 16 травня 2015 року внаслідок мінометного обстрілу на околицях села Луганського, Бахмутського району.

 

20 операцій. Купа перев'язок. Складне протезування. Нове життя. Сергій активно підтримує побратимів у реабілітації. Сам став волонтером і допомагає іншим. Брав і бере участь в Іграх Нескорених.

 

Дистанція, яку мають пройти хлопці назустріч один одному, - 120 км. Це - 171480 кроків. Сергій виходить із Києва, Олександр із Житомира. Десь на трасі вони мають зустрітись.

 

Старт 15.05 о 12:30, від табличок "кінець Києва" і "кінець Житомира". Кожен крок для них - це непрості зусилля. Але бажання допомогти пораненим значно сильніше.

 

У ваших силах довести їм, що всі їхні зусилля – не марні. Кожен донат в 22 гривні – це один їхній крок. Щоб вирішити завдання  треба 165 156 донатів. Кінцева мета – збір коштів на гастроскоп вартістю 3 633 420.

 

Ми віримо, що всі зусилля наших неймовірних героїв не марні, але потребуємо вашої підтримки та розголосу", - резюмують організатори акції.

 

Монобанк: https://send.monobank.ua/jar/6oDWWR2MXE?fbclid=IwAR0a-i3pXWrn7Xa7HbBdAEtZg9YZ80xgzh1KHY58nE0C8H26oASaIVZ88qw

 

Інформацію щодо проєкту можна знайти за посиланнями:

 

https://www.instagram.com/fromtheflamesweborn/

 

https://www.facebook.com/profile.php?id=100090064176122

 

Як повідомляла УМ, Національна капела «Дударик» зібрала кошти на дрон для Королівської бригади.