З чернігівських лісів — у пекло Ірану

08.07.2006
З чернігівських лісів — у пекло Ірану

Рятувальник має бути й трішки снайпером, тільки стріляти доводиться із брандспойта.

      На спортивно-оздоровчому комплексі Головного управління МінНС України в Чернігівській області відбувся 15-й чемпіонат України з пожежно-прикладного спорту. Для «УМ» результати ювілейних змагань із цього професіонального виду спорту прокоментував віце-президент національної федерації, який стояв бiля витоків створення у 2001 році міжнародної федерації, Олександр Тарасов:

      — Особливістю цього чемпіонату, — відзначає Олександр Кузьмич, — є те, що за його підсумками буде сформовано національну збірну України, яка в жовтні захищатиме честь країни на третьому чемпіонаті світу в Ірані. Хоча основні кандидати визначилися ще під час проведення у Вишневому 19-го меморіалу героїв Чорнобиля, де ми посіли почесне друге місце. На першому світовому форумі пожежників-прикладників у Москві ми були третіми, минулого року в Мінську — другими, і ось тепер потрібно зробити ще один, «золотий», крок. Передумови для цього є, адже у нас склався хороший колектив, який уособлює сплав молодості та досвіду, а Руслан Косенко з Київщини володіє світовим рекордом у підйомі штурмовою драбиною. У нас кожна область має можливості провести змагання такого рівня. 15 стадіонів, зокрема у Львові, Івано-Франківську, Миколаєві, Донецьку, Київській області, Чернігові, відповідають міжнародним стандартам. Крім того, в країні є 11 критих спорткомплексів для пожежно-прикладного спорту, чого немає навіть у Росії.

      На15-му чемпіонатi, який зібрав 300 спортсменів з усіх 25 областей, міст Києва і Севастополя та команди трьох ВНЗ, було значно полiпшено результати. Покращення матеріальної бази відразу позначається на результатах. Скажімо, введення у дію сучасного критого спорткомплексу в Черкаському інституті пожежної безпеки було запорукою успішного виступу молодої команди цього ВНЗ, яка стала чемпіоном України, друге місце — в одеситів, а минулорічні чемпіони з Волинської області задовольнилися «бронзою».

      До цього слід додати, що всі призери у вправі з висувною та штурмовою драбиною, подоланні перешкод на 100 м, естафеті 4 по 100 м та бойового розгортування одержали досить солідні призи (від телевізорів до мобільних телефонів), які не завжди побачиш у змаганнях з олімпійських видів спорту. А кожен член черкаської команди-чемпіона за наказом ректора одержав премію 3 тисячі гривень. Найголовнішим  же здобутком успішного розвитку пожежно-прикладного спорту в країні полковник Тарасенко назвав те, що зростає практичний професіоналізм вітчизняних рятувальників.