Світязь чекає гостей

08.07.2006

      Попри неодноразові погрози влади про те, що дорога на Світязь буде закрита для власників багатьох туристичних баз, які не сплатили належної суми для будівництва другої черги очисних споруд, курортний сезон на Світязі відкрився. Наразі життєво необхідне благо цивілізації, особливо для екологічного здоров'я одного з найбільших озер України, коштує 1 мільйон 200 тисяч гривень. Збудовані ще за радянських часів відомчі бази відпочинку в урочищі Гряда (а це понад 70 баз) і цього літа нічим особливим відпочивальників ще не порадують. Мінімальні зручності може запропонувати переважна більшість баз, яким дозволили відкритися, але вартість проживання буде автоматично зростати. Бо основні витрати на добудову колектора, довкола якого стільки років поспіль товчеться вода в ступі, ляжуть, зрозуміло, на плечі самих відпочивальників. Ціни сьогодні не те що кусаються, аж гавкають: від 75 гривень і вище, залежно від комфортабельності приміщення. Є й дешевші, але про більш-менш нормальні умови проживання в них не йдеться. Як повідомили в Шацькій РДА, вже зібрано понад 540 тисяч гривень, наступного літа на Світязі буде діяти централізована каналізація.

      На іншому березі Світязя цивілізований відпочинок може запропонувати пансіонат «Шацькі озера». Тут, окрім літніх будиночків, де ціна проживання становить від 25 гривень, і вище (без харчування), можна вибрати і номер із зручностями в корпусі пансіонату за 55 гривень (йдеться не про дорогі номери). За харчування слід доплатити ще 35 гривень. Неважко порахувати, що відпочинок на світязькому березі впродовж десяти днів потягне для двох осіб 1800 гривень, тобто майже 360 доларів, не рахуючи ласування світязькими вуграми, пивом, ягодами, витрат на прокат катамаранів, човнів та інше. Приблизно за такі гроші можна не гірше відпочити на кримському березі чи в Туреччині, що й робить чимало волинян, зваживши всі «за» і «проти». Дехто з іноземних туристів (в основному німці та поляки), прямуючи на відпочинок у Крим, зупиняється на кілька днів у євролюксівських номерах «Шацьких озер», щоб поніжитися в цілющій світязькій водичці перед тим, як потрапити на Чорноморське узбережжя.

      Ще один варіант для відпочивальників із невибагливими смаками — приватний сектор. Раніше він працював стихійно, а цьогоріч місцева влада вирішила навести лад з обліком власників домашніх готельчиків. Інформацію про наявність вільних місць у них можна дізнатися у створеному в Шацьку туристичному бюро. Однак потрібна справа ще не втілена на практиці, бо не пройшла затвердження на сесії районної ради, що має відбутися 25 липня, де й буде вирішено питання її фінансування. Тобто під завісу курортного сезону бюро, може, й запрацює. Бажаючих надати свої послуги та дах для гостей наразі було зареєстровано понад 400. Ціни тут теж залежать від комфорту. Якщо хочете мати окрему кімнату на двох із телевізором і холодильником в ошатному будиночку, готуйте 100 гривень (без харчування). У крутих особняках із басейнами та саунами, які останніми роками теж вписалися досить впевнено у світязькі пейзажі, кімната коштує 50 доларів. Для основної маси більш доступними є кімнатки в «шанхаї», де за ліжко беруть 20—25 гривень, а на кожен квадратний метр припадає по кілька курортників. Якщо вас не влаштовує жоден із запропонованих світязьких варіантів — можете поїхати на будь-яке з Шацьких (і не тільки) озер з наметом чи попроситися на квартиру до селян. Спокій, чиста водичка й хороша риболовля гарантуються. Чого-чого, а озер на Волині ще вистачає.