Спростована легенда

12.11.2005

      Донедавна щодо засновника Кривого Рогу, здається, ні в кого сумнівів не виникало. Звісно ж, кривий козак Ріг. Та й легенду щодо цього знав мало не кожен мешканець міста. За нею кривий козак мав шинок на Кодацькій дорозі, що вела до самої Січі. Отож подорожні до нього зазвичай заїздили, при цьому промовляючи: «Та їдьмо аж до кривого Рога, а там щось перекусимо та й спочинемо». Згодом і все поселення, яке з'явилося на цьому місці, назвали Кривим Рогом.

      Тепер же в місті активно взялися увічнювати свого засновника. Але ним називають зовсім не кривого козака, а всім відомого останнього кошового отамана Запорозької Січі Петра Калнишевського. Щойно на проспекті Дзержинського відкрили присвячений йому пам'ятний знак. Ця подія органічно вписалася до програми науково-практичної конференції «Петро Калнишевський і сучасні етнонаціональні політичні та соціальні аспекти в Україні», в якій взяли участь чимало гостей із різних регіонів України, серед них — і земляк криворіжців народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин Геннадій Удовенко. У підсумку, було прийнято звернення до міської ради з пропозицією перейменувати проспект Дзержинського на Калнишевського та спорудити тут пам'ятник останньому кошовому отаману.

      Стосовно причин звернення до цієї постаті відома на Криворіжжі краєзнавець Тетяна Воронова зазначає, що криворіжці ніколи не забували про поштову станцію, яка, за рішенням Калнишевського, з'явилася у міжріччі Інгульця та Саксагані. Згодом тут з'явилися слобода, село, містечко і, нарешті, місто. Проте головну вулицю місцеві мешканці незмінно називали Поштовою. Отож засновником Кривого Рогу слід вважати саме Калниша. Принаймні криворіжці налаштовані рішуче втілювати таку ідею в життя. А як перший крок директор Криворізького інституту імені П. Калнишевського Міжрегіональної академії управління персоналом професор Анатолій Теплицький пообіцяв, що відтепер біля пам'ятного знака останньому кошовому отаману відбуватимуться посвяти у студенти та вручатимуть дипломи.