Ресторани — під тканиною

12.11.2005
Ресторани — під тканиною

Воронцових перепоховали не так пишно, як у 1856 роцi. (Фото Укрінформ.)

      У четвер в Одесі відбулася урочиста церемонія перепоховання у Спасо-Преображенському соборі праху колишнього генерал-губернатора Новоросійського краю Михайла Воронцова і його дружини Єлизавети. На чолі тисячної траурної процесії, що рушила о 9-й ранку з домовинами з останками Воронцових, старійшини місцевого депутатського корпусу Борис Литвак і Микола Боровських. За ними — мер Одеси Едуард Гурвіц, глава облдержадміністрації Василь Цушко, командувач військами Південного оперативного командування Іван Свіда, Надзвичайний і Повноважний посол Російської Федерації в Україні Віктор Черномирдін, депутати місцевих рад та місцеве духовенство.

      Організатори траурної церемонії, яку розписала професор Московського держуніверситету Оксана Захарова, що є фахівцем церемоніалу XIX століття, завбачливо звернулися до всіх політичних партій з проханням — не використовувати день перепоховання подружжя Воронцових для будь-яких акцій. А власників магазинів, ресторанів та інших закладів, розташованих на шляху похоронної процесiї, попросили протягом години закрити вивіски тканиною. «Перепоховання максимально наближене до похоронної церемонії князя Михайла Воронцова, що відбулася 149 років тому — восени 1856-го, але, звісно, не таке пишне», — вважає Оксана Захарова.

      Біля храму відбулася громадянська панахида, на якій виступили керівники міста та області, а також посол Росії. Листа від одного з нащадків Воронцових — професора російської словесності Сміт-коледжу штату Масачусетс США Олександра Воронцова оприлюднив на панахиді керівник Чорноморського православного фонду Василь Ієремія. Домовини з прахом подружжя Воронцових, заздалегідь перенесені зi Слобідського цвинтаря Одеси, встановлено у спеціально підготовленому склепі Нижнього храму Спасо-Преображенського собору. Як повідомив Василь Ієремія, по закінченні церемонії відбулися поминки «за православним звичаєм».