Вiце–прем’єр «переводить стрiлки»

12.03.2013

«Допоможіть! Нас розоряє екс–«губернатор», а нині — віце–прем’єр Олександр Вілкул. Вся наша надія на ЗМІ. Без засобів для існування хочуть залишити 1,2 тисячі сімей. Ми готові до протесту», — ці рядки відчаю робітників розтиражували буквально всі українські засоби масової інформації.

Йдеться про ситуацію довкола Публічного акціонерного товариства «Дніпропетровський стрілочний завод». Це підприємство з тих, що на плаву, і тривалий час залишалося на Дніпропетровщині поза контролем влади. Адже головою спостережної ради тут є ніхто інший, як Загід Краснов — той самий, який всерйоз боровся за посаду міського голови обласного центру, а потім став претендувати на депутатський мандат у Верховній Раді.

Владі активність неконтрольованого «вискочки» явно не подобалася. Тож спершу серед ночі невідомі зрізали металеві опори білбордів iз Красновим. А згодом проти нього і взагалі порушили кримінальну справу. Влада витягла з шухляди аварію чотирирічної давнини. При цьому потерпілий у ній водій іншого авто жодних претензій до Загіда Геннадійовича не мав, оскільки той придбав йому новий автомобіль і оплатив лікування. Але ці аргументи виявилися непереконливими. Зрештою, Краснова навіть на кілька днів затримали. Цього виявилося достатньо, щоб він пішов iз політики.

Нещодавно Загід Краснов знову постав перед журналістами вже як голова спостережної ради ПАТ «Дніпропетровський стрілочний завод», розповідаючи про успіхи підприємства. Тепер стало зрозуміло, що виступ одного з господарів заводу був не випадковим. «Дніпропетровський стрілочний завод» випускає продукцію доволі вузькоспецифічну — стрілочні переводи для залізничних колій. Відтак говорити про вільний ринок не доводиться. Адже продукція орієнтована на монопольну «Укрзалізницю».

А в грудні минулого року український монополіст раптом став нарощувати заборгованість перед заводом за поставлені матеріали, загальна сума якої на сьогодні перевищила 90 млн. грн. Більше того, «Укразалізниця» вже оголосила проведення тендеру щодо закупівлі стрілочної продукції, умови якого не дозволяють підприємству з Дніпропетровська надалі бути її постачальником, яким він був упродовж десятків років.

На підприємстві нинішні катаклізми пов’язують саме з Олександром Вілкулом — ставлеником Ріната Ахметова. Мовляв, українському олігархові приглянулося чи не єдине підприємство на Дніпропетровщині, яке де–факто перебуває поза впливом влади.