А Лінекер мав рацію!

09.04.2010

«У футбол грають 22 чоловіки, а перемагають завжди німці», — сказав якось відомий англійський форвард 1980–х Гарі Лінекер, засмучений поразкою. Роки минають, а ця максима часто–густо втілюється в реальність. І річ не в тім, що хтось вважає «бюргерів» не гідними великих перемог. А в тому, яким чином вони досягаються. Впертість, агресивність, бажання битися до останньої хвилини — ці риси властиві не лише збірній Німеччини, а й клубним командам цієї країни. І легіонери, котрі приїжджають до бундесліги, пристосовуються до такого стилю гри, інакше в них небагато шансів відстояти місце під футбольним сонцем.

Результат позавчорашнього чвертьфіналу Суперліги в Манчестері здається неймовірним — з огляду на те, як у перші 42 хвилини місцеві «червоні дияволи» знущалися над «Баварією». Мюнхенцям не вдавалося довести хоч якусь свою атаку до пристойного удару, тоді як ірландець Гібсон і особливо португалець Нані красивими ударами, здавалося, просто декласували лідера бундесліги — 3:0. Причому необхідну перевагу в два голи господарі забезпечили вже до сьомої хвилини.

Але під кінець першого тайму стався начебто випадковий гол Івіци Олича (нагадаємо, що саме цей хорват приніс німцям перемогу під завісу протистояння в Мюнхені), по перерві — вилучення молодого й гарячого «манкуніанського» бразильця Рафаеля, й усе перевернулося з ніг на голову. Сер Алекс Фергюсон намагався втримати необхідну перевагу в два м’ячі, замінивши травмованого Руні, але проти ще одного чудового удару захист «МЮ» виявився безсилим. Після навісу француза Рібері з кутового голландець Роббен невідпорно пробив у кут воріт свого співвітчизника ван дер Сара.

Переламати хід гри господарі не змогли – матч завершувався під диктовку німців, які тримали м’яч на половині поля «червоних». «Нам потрібен був ще один видатний гол», — скаржився згодом Фергюсон, дорікнувши гостям у тиску на італійського рефері.

Отже, «Баварія» подолала черговий бар’єр за рахунок більшої кількості голів на виїзді. Такий же трюк підопічні ван Галя провернули раніше і з «Фіорентиною». А виграш у «МЮ» дехто охрестив реваншем за програний фінал ЛЧ 1999 року.

У півфіналі команда Анатолія Тимощука (в середу він залишився в запасі) зіграє з «Ліоном». Колектив Клода Пюеля вперше в історії дійшов до цієї стадії, вистоявши у французькій дуелі в Бордо.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/4 фіналу (повторні матчі)

«Манчестер юн.» (Англія) — «Баварія» (Німеччина) — 3:2 (Гібсон, 3; Нані, 7, 41 — Олич, 43; Роббен, 74; вилучення: Рафаель, 50 («МЮ»); 1:2)

«Бордо» (Франція) — «Ліон» (Франція) — 1:0 (Шамах, 45; перша гра — 1:3)