Чемпіонат Європи: чоловіча збірна зі спортивної гімнастики виборола 5 нагород

01.05.2024
Чемпіонат Європи: чоловіча збірна зі спортивної гімнастики виборола 5 нагород

Ілля Ковтун став головним героєм збірної на Євро — у його активі три «золота». (Фото: sport.ua.)

Українські спортивні гімнасти регулярно радують нас нагородами на Олімпіадах: медальну естафету Олександра Береша, Валерія Гончарова та Ігоря Радівілова у 2016 році підхопив Олег Верняєв, який виграв змагання на брусах та став другим у багатоборстві.
 
Щоправда, останні Ігри в Токіо Верняєв пропустив через допінгову дискваліфікацію, а команда через внутрішні чвари не змогла показати найвищі результати.
 
Але до Ігор-2024 в Парижі підопічні Геннадія Сартинського підходять уже зовсім в іншому статусі. За відсутності Верняєва новим лідером у вправах на брусах та в багатоборстві став Ілля Ковтун, який вже зібрав кілька нагород на світових і європейських форумах.
 
Тримає рівень в опорному стрибку і Радівілов, який до бронзи Лондона-2012 точно хоче додати ще як мінімум одну медаль. А молоді та перспективні Назар Чепурний і Радомир Стельмах уже готуються з часом замінити своїх іменитих колег. Командної сили додало і повернення до змагань Верняєва. Тож наша збірна їхала на ЧЄ в Італії одним із головних фаворитів — і сповна підтвердила цей статус, вигравши медальний залік!
 
Спочатку 30-річний Верняєв виграв «срібло» у багатоборстві, довівши, що його ще рано списувати з рахунків. «На жаль, мені не вдалося повторити свій найкращий результат на брусах. Програму у вільних вправах теж трохи спростив. Та й загалом перед Іграми є в чому додавати. Але впевнений, що все попереду. У цілому я задоволений «сріблом», ця медаль дає багато віри в себе перед Парижем», — прокоментував свій виступ Олег, який виборов 13-ту в кар’єрі нагороду ЧЄ.
 
Натомість Ілля Ковтун цього разу феєрив у фіналах окремих вправ. Спочатку він із рекордом захистив звання чемпіона на брусах, а потім встановив новий особистий рекорд і на перекладині, завоювавши ще одне «золото».
 
Не залишилась без медалей чоловіча збірна і в опорному стрибку. До вісімки фіналістів пробились Назар Чепурний та Ігор Радівілов, але до топ-3 вдалось пробитись лише Назару — в його активі дебютна «бронза», Ігор же через штраф за другий стрибок став лише 4-м. 
 
Ну а вишенькою на торті став виступ наших хлопців у команді. Вигравши кваліфікацію, у фіналі підопічні Сартинського постійно наздоганяли титулованих британців. Переломити ситуацію на свою користь допомогли надзвичайно вдалі виступи Верняєва і Ковтуна на коні, а також Радівілова — на кільцях.
 
Загалом українці вп’яте вибороли нагороду на Євро саме у команді та вдруге — золоту. 
 
Ба більше, із п’ятьма медалями українські гімнасти тріумфували у загальному медальному заліку, а Ілля Ковтун став першим нашим гімнастом в історії, якому вдалося виграти аж три «золота» на одному ЧЄ.
 
«Якщо чесно, я чекав на командне «золото» на ЧЄ всю свою кар’єру. Вважаю, що у нас зараз найкраща команда. А головне, що кожен з нас знає, де ще потрібно додавати. Звісно, готуємось до боротьби за нагороди в Парижі», — не приховував емоцій Верняєв.
 
«У нас зараз дуже непогана команда, яка, я впевнений, буде боротися за призові місця на усіх змаганнях. На цьому ЧЄ я всіма задоволений. Це прогрес не одного гімнаста, а прогрес команди. П’ятірка Верняєв, Ковтун, Радівілов, Чепурний та Стельмах є найкращою в Україні, тому перед Іграми нічого змінювати не будемо, аби лише хлопці були здоровими», — поділився планами на майбутнє Сартинський.