Подіум для героїв

09.04.2010
Подіум для героїв

Георгій Зантарая (праворуч) отримав свою «сенсаційну» відзнаку з рук олімпійського чемпіона 1960 року Віктора Цибуленка.

А таки недарма призи найкращим спортсменам року в нас вручають навесні наступного. Враховуючи, що практично всі переможці вже четвертої церемонії «Герої спортивного року» є представниками літніх видів, у яких сезон уже в розпалі, таке визнання є непоганим поштовхом до нових звершень. Позавчора позитивний імпульс отримала нова група атлетів, які більше за інших виблискували у 2009–му.

Утім і серед цієї когорти є й старі імена. Другий рік поспіль серед чоловіків перемагає боксер Василь Ломаченко — після тріумфу на чемпіонаті світу він фактично не мав конкурентів. «Думаю, що наступної весни на цій сцені ви мене не побачите, адже я посилено готуюсь до сезону–2011, а в нинішньому — не змагатимусь», — сказав втішений переможець, який убрався до Жовтневого палацу в костюм, придбаний під час італійського чемпіонату світу. Хоч цього дня діючі спортсмени на «своїй» церемонії мають нагоду перетворитися на гламурних модників і модниць.

Так само прогнозовано була визнана найкращою серед жінок фехтувальниця Ольга Харлан. На церемонію вона не прийшла, адже змагається в Азербайджані. Символічно, що шаблістка саме того дня вчетверте за кар’єру стала чемпіонкою світу серед юніорів, повторивши рекорд французького шпажиста Жака Бродена.

Значно цікавішою вигладала номінація «Найкраща команда». Тут за першість боролися шаблістки та жіноча четвірка парна з академічного веслування. Обидві команди минулого року стали чемпіонами Європи та світу, і якщо для фехтувальниць таке не дивина, то в наших «академісток» — це перші визначні здобутки за всю історію виступів під «синьо–жовтим» прапором. «Академія спорту» у складі чемпіонів Олімпійських та Паралімпійських ігор віддала перевагу титулованим шаблісткам, відтак дівчата названі найкращими вже втретє поспіль. «Ми приїхали на цю подію з Херсона, де зараз перебуваємо на зборах. Шкода, що не вдалося перемогти», — Настя Коженкова, одна з четвірки веслувальниць, була, швидше, засмучена участю в помпезних урочистостях.

А Зінаїда Турчина, легенда українського гандболу, свою відзнаку «Спортивна слава України» назвала несподіваною. Акторка Наталя Сумська, яка вручала Турчиній нагороду, зізналася: «Свого часу я теж займалася гандболом, і тоді ви для мене були недосяжні». Ці слова таки свідчать про справедливість рішення журі.

 

ЛАУРЕАТИ

Переможці номінацій за 2009 рік

Найкращий спортсмен — Василь Ломаченко (бокс);

претенденти — Артем Удачин, Олександр Воробйов

Найкраща спортсменка — Ольга Харлан (фехтування);

претенденти — Марина Прищепа, Валентина Шевченко

Найкращий тренер року — Анатолій Ломаченко (тренер Василя Ломаченка)

Найкраща команда року — жіноча збірна з фехтування на шаблях (Ольга Харлан, Галина Пундик, Ольга Жовнір, Олена Хомрова);

претенденти — жіноча збірна з біатлону, жіноча четвірка парна з академічного веслування

«Сенсація року» — Георгій Зантарая (дзюдо); претенденти — Яна Дем’янчук, Ігор Шимечко

Найкращий спортивний організатор року — Рінат Ахметов;

претенденти — Володимир Продивус, Ельбрус Тедеєв

Сильні духом (паралімпійські види) — Ганна Литвиненко (плавання).

Меценат — компанія «Боско спорт»

«Разом з олімпійцями» (неолімпійські види) — Рустам Бабаєв (армспорт)

«Спортивна слава України» — Зінаїда Турчина, Володимир Голубничий

«За відданість справі» — Сергій Міщенко (президент Федерації фехтування)